ADVARER: - Folk må tenke seg om flere ganger før de gjør opp ild i naturen nå. Fint vær over lang tid gjør at det er økt fare for utmarksbranner, sier Jørgen Skogedal ved Askøy brann og redning.

Stor skogbrannfare - også på Askøy

- Folk må tenke seg veldig nøye om før de gjør opp ild nå, advarer Jørgen Skogedal ved Askøy brann og redning.

Publisert Sist oppdatert

X-kontoen 110 Vest tvitrer om branner, ulykker og andre hendelser i 38 vestlandskommuner. I dag gikk de ut med en generell advarsel mot stor gress- og lyngbrannfare. 

«Sol, varme og knapt noe regn betyr svært tørt terreng, og bare en liten gnist kan føre til brann. Faren øker i dagene fremover, særlig langs kysten. Ikke bruk ild ute i naturen nå! Dette gjelder også engangsgriller» advarer de.

Optimale brannforhold

- Brannfaren øker når det er tørt over lengre tid, sier leder for forebyggende og vakthavende sjef ved Askøy brann og redning Jørgen Skogedal til Askøy24.

- I går var det jo ganske optimalt for at det skulle blitt en utmarksbrann, for det blåste litt også. Så med vind sammen med dette været her må folk tenke seg veldig nøye om før de gjør opp ild. Varme glør kan bæres langt med vinden. 

- Dere advarer også mot bruk av engangsgriller?

- Ja, det har vært noen branner forårsaket av engangsgriller. De må betraktes som et bål, og aldri  forlates før de er helt kalde, sier han, og legger til at de heller ikke må etterlates ute i naturen.

Nasjonalt bålforbud

Det er et nasjonalt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det ulovlig å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog eller annen utmark – med mindre det åpenbart ikke kan medføre brann. Askøy kommune har i tillegg vedtatt et helårlig forbud mot å tenne bål i tettbygd strøk.

- Har det vært noen brannutrykninger på Askøy i den siste måneden?

- Vi har ikke hatt noen større saker, men det har vært en del småbranner. Et par av dem har vært definert som brann i bygning, me det har ikke vært snakk om store ting.

Powered by Labrador CMS