Uansvarlig av
Askøy legevakt

Bekymret mamma

I 2024 mottok Askøy legevakt en, eller flere bekymringsmeldinger vedrørende en ung kvinne sin psykiske helse. Hun var på dette tidspunkt svært deprimert etter å ha stått i en krevende livssituasjon over tid.

Nå hadde hun i sin desperasjon nettopp gitt uttrykk for at hun ønsket å avslutte livet sitt, blant annet på SoMe, og flere hadde altså trykket på alarmknappen. 

Da jeg som mamma ble gjort oppmerksom på alvoret og kontaktet Askøy legevakt, var ambulanse og politi allerede på vei til min datters adresse.

Da min mann og jeg ankom var situasjonen først uavklart, men etterhvert tilsynelatende under kontroll. Jeg ble oppfordret til å ringe vakthavende lege for å gi komplementerende opplysninger.

Legen ble orientert om situasjonen, vi opplevde at den forstod alvoret og hadde et håp om at min datter nå ble ivaretatt og var i trygge hender.

Min datter var så nedkjørt og deprimert at hun selv tryglet om hjelp og fortrinnsvis en innleggelse. I stedet ble hun sendt alene hjem i drosje samme kveld.  Dette mener vi er høyst kritikkverdig og fullstendig uansvarlig. 

Ettersom hun er myndig, ble vi ikke varslet, men (eks)mannen ble bedt om å ta kontakt igjen dersom det skjedde en forverring. 

På dette tidspunktet fikk ingen kontakt med min datter, og det var følgelig ikke mulig for noen å vurdere hennes psykiske helse gjennom natten. Hun var overlatt til seg selv.

Dagen etter ble hun til orientering innlagt, og hun får fortsatt nødvendig oppfølging av fastlege og ved Origo. Vi kjenner oss takknemlig og heldig, for dette kunne absolutt gått mye verre. 

Vi ber dere derfor om å se på, og forhåpentligvis endre, rutiner rundt det å overlate psykisk ustabile, sårbare pasienter til seg selv. Et minstekrav bør være at behandlende lege forsikrer seg om at pasienten har noen å være sammen med, i den grad dette er mulig. 

Enn så lenge får vi bare krysse fingrene for at det går like bra for alle som blir syke. Vi har tross alt ingen å miste. 

Vi forventer at Askøy legevakt tar dette til etterretning.  

Mvh en bekymret mamma


Askøy24 kjenner identiteten til innleggets forfatter

Askøy legevakt svarer:

Askøy legevakt og helsepersonellet som jobber der har taushetsplikt som gjør at man ikke kan uttale seg konkret om behandling og vurdering i enkelttilfeller, hverken til presse eller til nære pårørende uten samtykke fra pasienten. 

I dette tilfellet har vi ikke fått informasjon om hvem pasienten er, eller om det foreligger samtykke. Dersom pasienten samtykker til klage og vi får et skriftlig samtykke fra pasienten, er det mulig for oss å gå i dialog med pårørende. 

Bekymring knyttet til selvmordsfare kan oppleves som dramatisk og vanskelig også for pårørende. Dette har vi stor forståelse for.

På generelt grunnlag vil vi si at bekymring knyttet til selvmord eller selvmordsfare er noe legevakten ofte vurderer. I noen tilfeller vurderes det at pasienter må legges inn mot sin vilje, men det er svært strenger regler knyttet til dette. 

I de fleste tilfeller forsøker man å hjelpe på andre måter. Det kan være frivillig innleggelse, å opprette kontakt med behandlere som kan hjelpe over tid, eller gi andre råd om hva pasienten bør gjøre videre.

Vennlig hilsen

Christine Skau Bakke

Leder enhet for legetjenester

Powered by Labrador CMS