KJEMPER FOR LIKESTILLING: Kvinnedagen 8. mars er dagen for å markere kvinnebevegelsen sine seire, men også en dag vi minner hverandre på de kampene som fremdeles gjenstår, skriver Jannicke Clarke og Karoline Salomonsen.

Kvinnehelse er folkehelse

Som samfunn må vi ta inn over oss at kjønn er avgjørende for hvilke helseutfordringer vi møter, og at det er kvinners helse vi vet aller minst om.

Leserinnlegg fra Jannicke Clarke og Karoline Salamonsen, Askøy Arbeiderparti

Vi snakker ofte om Norge som et kunnskapssamfunn, men når det kommer til kunnskap om kvinners helse, vet vi for lite.

I fjor kom Kvinnehelseutvalget med en rapport om kvinnehelse som viser at jenter og kvinner systematisk blir forskjellsbehandlet i helsetjenesten gjennom hele livet. Rapporten burde bekymre alle, men særlig oss kvinner og alle som har døtre.

Det er fremdeles mannen som er norm for medisinsk forskning. Det er lav status å jobbe med, forske på og være rammet av kvinnesykdommer.

Det er fremdeles mannen som er norm for medisinsk forskning. Det er lav status å jobbe med, forske på og være rammet av kvinnesykdommer. 

Og selv om det hvert år investeres stort i helserelatert forskning, er mangelen på kompetanse knyttet til kvinnehelse så lav at den direkte truer kvinners pasientrettigheter. Det er med andre ord på høy tid at vi satser mer på kvinnehelse.

Mer midler til forskning på kvinnehelse er en riktig og klok investering, både for den enkelte kvinne og for samfunnet. 

KVINNEHELSE: «Betydningen av kjønn vektlegges verken i folkehelsearbeidet, i helse- og omsorgstjenesten, eller i helsefaglig forskning og utdanning» slås det fast i en NOU-rapport.

Kvinner lever i dag lenger enn menn, men de lever også lenger med sykdom. Kvinner har mer angst og depresjon, mer kronisk sykdom, og de er også overrepresentert i statistikken over langtidssykemeldte. 

Det sistnevnte er særlig relevant for Askøy kommune.

Askøy har et høyt sykefravær, og ser vi på alle arbeidstakere bosatt på Askøy, er det dobbelt så høyt sykefravær blant kvinner sammenlignet med menn. En trend man også ser nasjonalt.

Det kan være ulike årsaker til et høyere sykefravær blant kvinner. 

Flere kvinner har yrker hvor de er smitteutsatte, og det er ofte forventninger om at kvinnen tar hovedansvaret for omsorgsoppgavene i familien. 

Totalbelastningen for mange kvinner blir for høy.

Det er likevel grunn til å tro at mangel på kunnskap om kvinnehelse og hvordan man skal behandle sykdommer som typisk rammer kvinner påvirker sykefraværet. Eksempler på slike sykdommer er migrene, endometriose og fibromyalgi. Heldigvis er ting i endring:

  • I 2023 bevilget regjeringen, med Arbeiderpartiet i spissen, 60 millioner til flere forskningsprosjekter innen kvinnehelse. 
  • I 2024 ble det satt av 100 millioner til en nasjonal kompetansetjeneste for kvinnesykdommene endometriose og adenomyose. 
  • Hurdalsplattformen slår fast at det skal utarbeides en egen kvinnehelsestrategi. 

Gratulerer med dagen til alle kvinner som smører matpakker og tørker tårer.

Dette er viktige tiltak, men vi har fremdeles en lang vei for å sikre alle gode helsetjenester.

Kvinnedagen 8. mars er dagen for å markere kvinnebevegelsen sine seire, men også en dag vi minner hverandre på de kampene som fremdeles gjenstår.

Som samfunn må vi ta inn over oss at kjønn er avgjørende for hvilke helseutfordringer vi møter, og at det er kvinners helse vi vet aller minst om. 

En kraftig satsning på kvinnehelse er viktig for at alle skal sikres likeverdige helsetjenester. 

Kvinnehelse er folkehelse, og vi i Askøy Arbeiderparti vil derfor fortsette å kjempe for likestilling i møte med helsevesenet.

Gratulerer med dagen til alle kvinner som smører matpakker og tørker tårer. Gratulerer med dagen til alle kvinner i livsviktige renhold- og omsorgsyrker. Gratulerer med dagen til alle kvinner som velger utradisjonelt. Og gratulerer med dagen til alle kvinner som strever med helseutfordringer, og kjemper for å bli hørt.

Gratulerer med dagen!

Powered by Labrador CMS