STORSKARV PÅ HERDLA: - Den ene er på vei til å få sommerdrakt, sier Roald Anfinsen om bildet som åpner vår videofremvisning. (Alle foto: Roald Anfinsen / musikk: Mads Berven)

- Fascinasjonen for fugler økte da jeg begynte å ta bilder av dem

Roald Anfinsens store lidenskap er å fotografere fuglelivet på Askøy og Herdla. På torsdag skal han vise noen av bildene fra sagaøya på medlemsmøtet i BioFoto Hordaland, som holdes i Åsane kulturhus.

Publisert Sist oppdatert

BioFoto Hordaland

· BioFoto Hordaland er en regional avdeling av landsdekkende BioFoto, som er en forening av og for naturfotografer.

· De arrangerer kurs og månedlige møter, og reiser på fotosafari både i nærområdet og andre deler av landet.

· Medlemsbladet Naturfotografen kommer fire ganger i året.

· Vestnorske naturfotodager arrangeres årlig, ofte med flere hundre deltagere.

- Jeg meldte meg inn i BioFoto Hordaland for halvannet år siden, og nå var det min tur til å vise bilder på det månedlige medlemsmøtet, sier Roald Anfinsen, som tar imot oss hjemme i Erdal på en av de siste snøtunge januardagene.

- Og da handler det om fuglelivet på Herdla?

Jeg er mye ute på Herdla og fotograferer fuglelivet, har meldt meg som frivillig i Vern Vipa i Hordaland-prosjektet

Roald Anfinsen

– Det stemmer. Jeg er mye ute på Herdla og fotograferer fuglelivet, og jeg har meldt meg som frivillig i Vern Vipa i Hordaland-prosjektet der nå til våren.

Data fra Miljødirektoratet viser at 45 prosent av alle fugler tilknyttet det norske kulturlandskapet har forsvunnet siden årtusenskiftet. Bakkehekkende arter som vipe, svarthalespove og åkerrikse er kritisk truet og storspove er sterkt truet.

FUGLEFOTOGRAF: - Jeg vil ha en situasjon der jeg også prøver å få et fargespekter utenom fuglen, sier Roald Anfinsen.

- Interessen for vern av fugl kom nok gjennom at både jeg og samboeren har støttet WWF i arbeidet med å verne natur både i Norge og i utlandet, sier Anfinsen, som også er medlem i organisasjonen Birdlife.

- Jeg liker å falle inn i fuglenes nærområder uten at de blir påvirket av mitt nærvær. Da får du fugl i den hverdagslige tiden, men det krever jo veldig mye tålmodighet. 

Kommer tett på fuglene

MÅKE PÅ CAPSEN: - Fuglene kommer ofte tett på meg, sier Roald Anfinsen.

At han klarer å komme tett på fuglene bekreftes av et bilde han sendte Askøy24 i forkant av intervjuet. 

Dette er fra en ekskursjon til Flatanger i fjor sammen med BioFoto, og viser en måke som har satt seg godt til rette på Roalds hode.

- Nå var de ikke spesielt sky av seg. Vi ga dem masse mat, fordi vi vet at når det blir mye leven fra måkene, så er ikke ørnen langt unna.

Som fugleinteressert bekymrer han seg for noe av vindkraftutbyggingen. Bare på Smøla i Møre og Romsdal møtte mer enn 100 ørner døden i vindturbinene i perioden 2006-2019.

- Det er mye ørn langs hele kysten, men vindmølleparkene er blitt en utfordring for dem. 

- Det er ikke så lett for ørnen å legge merke til de store bladene som går rundt.

- Hvor kommer interessen for fugl fra? 

- Den har alltid lagt der. Jeg var mye på sjøen i hele barndommen, og var vant til å ha fugler tett på. Nå er det blitt en del mindre fugl. Det var mye mer fugl å se før.

Fugler i flukt

Interessen for å ta bilder av sine bevingede venner begynte for to år siden. 

- Over en periode hadde jeg mye ledig tid, og var mye ute i naturen. Utover vårparten tok jeg mye bilder ved soloppgang og solnedgang. Da er lyset best. Siden har det bare fortsatt. Jeg merket også at min fascinasjon for fugler økte etter at jeg begynte å ta bilder av dem.

En ting han ikke er så veldig begeistret for er trenden med å ta detaljrike nærbilder av fugler - noe som er blitt svært vanlig for å kunne vise de på små skjermer. Selv sverger han mer til større utsnitt, der han fanger fuglene i naturlige omgivelser.

Jeg vil ha en situasjon der jeg også prøver å få et fargespekter utenom fuglen.

Roald Anfinsen

- Jeg vil ha en situasjon der jeg også prøver å få et fargespekter utenom fuglen, forklarer han.

Dette er tydelig i de bildene Askøy24 har fått tillatelse til å publisere i dette intervjuet (se video øverst). Det er rett og slett mye natur og mye åpen himmel, slik at vi nesten blir med ørnen i svevet.

Kanskje det er dét det handler om? Lengselen etter å kunne fly sitter dypt i mennesket, og det er ikke for ingenting at det gjerne omtales som vår eldste drøm. Fuglene slipper å drømme om det.

Biofoto Hordaland planlegger to arrangementer fremover: Årsmøte med fremvisning av Roald Anfinsens bilder, Åsane kulturhus, torsdag 1. februar kl. 18 (åpent for alle) / Vestnorske naturfotodager, Åsane kulturhus 8.-11. februar (åpent for alle)

Powered by Labrador CMS