NESTE SKRITT: Redaktør i Askøy24, Yngve Johnsen, er klar med ny digital lokalavis på Askøy.
NESTE SKRITT: Redaktør i Askøy24, Yngve Johnsen, er klar med ny digital lokalavis på Askøy.

Det handler om å være til stede

«Vi har et håp, og et mål, om å kunne være samlende for absolutt alle innbyggerne på Askøy», skriver redaktør i Askøy24, Yngve Johnsen, i dette innlegget.

Av Yngve Johnsen, redaktør Askøy24

Det er med stor glede og stolthet vi i dag presenterer den nye digitale lokalavisen; Askøy24.

Med 15.000 følgere på Facebook er det mange av dere som allerede har stiftet bekjentskap med videomagasinet med samme navn. Det er faktisk gått over seks år siden vår første reportasje, som var en heidundrende festfilm fra da sykkel-VM startet på Ravnanger i 2017. For et eventyr den dagen var, og for en pangstart for Askøy24.

For det mener vi helt oppriktig; askøyværingene er noe for seg selv.

Yngve Johnsen

Dette magasinet har vært gratis for alle, finansiert av logoprofilering og merket annonsørinnhold. 

Vi er takknemlige for støtten fra mange askøybedrifter som har vært med på å bygge opp Askøy24. 

Det er nettopp på grunn av deres støtte at vi nå står klare for en ny start. Det blir som å gå rett fra lagtempo til landeveisrittet.

For nå er tiden altså moden for å ta neste skritt. En fullskala lokalavis, der det nå er dere lesere som skal bidra til å holde liv i lokalavisen, sammen med en styrket annonseplattform, med langt flere muligheter enn før.

Og nå når askøyværingene må betale for innholdet, så blir det avgjørende at vi har en formening om hva innbyggerne på Askøy faktisk vil ha i en lokalavis. Vi føler oss veldig trygge på at vi besitter den kunnskapen og kompetansen. 

Mest av alt tror vi det handler om entusiasme og sjel. Når vi selv er så glade i Askøy, så blir det lettere å se hvor engasjerte innbyggere på Askøy er. For det mener vi helt oppriktig; askøyværingene er noe for seg selv. 

Det gjenspeiles i et fantastisk rikt kulturliv, en frivillighet som overgår det aller meste, og en identitetsfølelse som til og med kan få en bergenser til å misunne oss. Vi vet jo alle her ute på Askøy at der VI som er på «rett side av Byfjorden». 

Og om Peppes eller andre kjente aktører etablerer seg på Askøy, så er det 17. mai og Julaften på en gang. For da har jo verden liksom oppdaget øyen vår! Endelig, liksom! Og det må jo feires. 

Slikt er sjarmerende. Og egentlig veldig samlende. Vi er stolte av øyen vår. Og i bygdene våre. 

Vi i Askøy24 har ambisjoner om å bli selve hjertet av dette samfunnet - med fokus på menneskene som bor her, hva de driver med på dagtid, og hva de tar seg til på kveldstid. Og om noen rangler ute om natten, ja, så vil det garantert bli noen ord om dem også. 

Og om noen rangler ute om natten, ja, så vil det garantert bli noen ord om dem også.

Yngve Johnsen

Gjennom videomagasinet på Facebook har vi hatt mange fine reportasjer om «folk og fe» på Askøy. Det har vært en takknemlig oppgave. Det er egentlig ikke så vanskelig å bli populære, når man serverer den ene smilende «laiks-reportasjen» etter den andre. 

Vår tommelfingerregel har vært at dersom en sak utløser tilsvarsretten, altså at noen blir kritisert på noen måte, så har det ikke vært en sak for videomagasinet. Det har vi overlatt til avisene. De får tross alt pressestøtte for den slags.

Det har ikke vært et negativt kvekk på Askøy24 i løpet av de seks årene vi har eksistert. Og det har på mange måter vært aldeles deilig.

Når det er sagt, så vil vi påstå at samtlige reportasjer vi har laget gjennom disse årene, ville fortjent sin plass i en lokalavis.

I tillegg har vi hatt en del saker som handler om skjebner.  Mennesker som har vært åpne om sykdom og sorg. Det engelske begrepet "human touch" brukes ofte om slike saker. I seg selv er jo ikke de reportasjene positive i det hele tatt. Men åpenheten er det. Og den hylles. For den kan være meningsfull for så mange. 

Å sette søkelyset på kritiske forhold i en kommune er essensielt for et sunt demokrati og et velfungerende samfunn.

Yngve Johnsen

Reportasjer om mennesker på Askøy skal vi selvsagt fortsette med. Ikke bare skal vi fortsette med det; vi skal faktisk prioritere det enda mer.

 For det er så utrolig mange fine askøyværinger, så mange fine hobbyer, så mye deilig kultur, så mye sport og et pulserende næringsliv på øyen. Selvfølgelig skal det ha spalteplass i Askøy24.

Det som blir nytt for oss, er jo at saker som faktisk krever tilsvar skal ha sin naturlige plass i lokalavisen. Ikke minst når det gjelder å titte makten i kortene. Å sette søkelyset på kritiske forhold i en kommune er essensielt for et sunt demokrati og et velfungerende samfunn.

Samtidig forstår vi at det er en fin balanse mellom å være kritisk og å støtte de som jobber hardt for å gjøre samfunnet vårt bedre. Vi vil legge til rette for et kritisk blikk som utfordrer, men også inspirerer til endring og forbedring. Mange med ansvarsfulle jobber, både i privat og offentlig sektor, gjør sitt ytterste innenfor de ressursene de har tilgjengelige. 

Å kritisere uten å anerkjenne den innsatsen kan være urettferdig og demotiverende. Vi har som mål å kunne «kjefte» på en måte som bidrar til at hele lokalsamfunnet trekker tauet i samme retning. For det må jo være det absolutte målet: At Askøy hele tiden skal bli et bedre og varmere samfunn.

Å være en lokalavis fordrer også å være ekstra varsomme i saker som kan være sensitive eller kontroversielle.

Yngve Johnsen

Å være en lokalavis fordrer også å være ekstra varsomme i saker som kan være sensitive eller kontroversielle. For eksempel vil en større sak, der både regionale og nasjonale medier kommer til Askøy for å rapportere, fortsatt være en sak man skal leve med her på Askøy, også etter at VG og TV2 har «reist hjem». 

Dem vi skriver om skal du senere treffe på butikken, de skal sitte sammen med oss på foreldremøtene og vi skal heie på det samme laget når miniputtene spiller kamp. For lokale saker har som oftest et lokalt ansikt, og påvirker enkeltpersoner og grupper i lokalsamfunnet direkte. Å være varsom bidrar til å forhindre stigmatisering og misforståelser som kan oppstå når saker blir rapportert ukritisk eller uten nødvendig kontekst.

Her har vi et stort ansvar. Hver historie vi deler, hver mening vi formidler, har konsekvenser for vårt nærmiljø. Derfor legger vi vekt på å være en ansvarlig aktør, alltid bevisst på kraften våre ord har.

Det skal være gøy å lage avis på Askøy.

Yngve Johnsen

Vi kommer til å satse mye på debatt og meninger. Det synes vi er digg. Debattspaltene vil gi rom for mangfoldige meninger og perspektiver fra innbyggerne på Askøy. 

Derfor håper vi at askøyværingene blir med og deler sine meninger gjennom leserinnlegg. Disse vil alltid være åpne for alle lesere. Vi tror det gagner askøysamfunnet at alle kan delta, også selv om man ikke har anledning til å abonnere på avisen.

Hver onsdag vil du ellers bli «kjent» med en kommunestyrerepresentant gjennom den faste spalten «Lokal politikk». Vi har dessuten oppfordret lokalpolitikerne til å sende inn øvrige innlegg om aktuelle saker som opptar dem - og dermed oss alle.

Først og fremst tror vi at du som leser vil oppleve at Askøy24 prioriterer å være til stede. Også på de små nære ting. Og innenfor områder som gjerne ikke får så mye omtale på Askøy. For vi har et håp, og et mål, om å kunne være samlende for absolutt alle innbyggerne på Askøy. 

Vi starter med en liten redaksjon, ispedd en god gjeng lokale frilansere og spaltister. Selv om vi er sikre på at vi kommer til å bli gode på mange områder, er vi samtidig klar over at det vil være utfordrende å holde tritt innen visse saksfelt, spesielt i startfasen.  

Vi håper at askøyfolket støtter «Prosjekt A24», slik at vi kan investere i flere faste redaksjonelle medarbeidere. Det står helt øverst på «ønskelisten» vår. Dess flere abonnenter, dess bedre lokalavis. Så enkelt, antar vi. Og så vanskelig, vil nok noen tilføye. 

Vi håper du blir med oss på denne spennende og begivenhetsrike reisen. Sammen kan vi forme den nye lokalavisen til en plattform som ikke bare reflekterer samfunnet vårt, men som også gir næring til vekst, fellesskap og positive endringer for innbyggerne. Her skal du få en lokalavis som virkelig heier på Askøy. 

Til sist vil vi oppfordre askøyværingene til å tipse oss om interessante saker, sende oss bilder fra stort og smått av hendelser, og skrive leserinnlegg. Rett og slett bli en del av reisefølget.

Og til kjempesist vil vi bare si at vi gleder oss utrolig mye til fortsettelsen. Det skal være gøy å lage avis på Askøy. Vårt overordnede mål er at du som innbygger i kommunen – eller askøyværing i eksil - skal få kjenne på dette ektefølte engasjementet.

Powered by Labrador CMS