FYRVERKERI PÅ ASKØY: Det var et flott fellesfyrverkeri på Askøy da 2023 ble til 2024. Artikkelforfatter vil ha forbud mot annen privat fyrverkeri.

Fyrverkeri i trygge rammer

Av Arild Iversen, Askøy SV

Argumentene for privat bruk av fyrverkeri er at det er pent å se på og at det er gøy!

FORBUD: Arild Iversen i Askøy SV vil ha forbud mot fyrverkeri blant folk.

Men tiden er kommet for å erkjenne at det å overlate sprengstoff til mindreårige og en god del fulle folk er en dårlig ide. Vi må ta konsekvensene av dette og SV vil derfor ha det som flertallet ønsker seg: et forbud mot fyrverkeri i privat regi.

Årlig fører fyrverkeri til mellom 10 og 20 øyeskader som krever sykehusbehandling. Tallene for legevakt er mange ganger større. I tillegg kommer brannskader, skader på ører og hørsel, samt sprengskader på fingre og hender. I perioden 2018-2022, med 40 timer lovlig bruk, var det drøye fem personskader i timen. I tillegg er mørketallene trolig store. Noen steder skytes det opp fyrverkeri i flere dager, som gir store plager for dem som bor der.

Stressede og redde husdyr er en belastning for dyrene og eierne deres. Det er heller ingen grunn til å tro at ville dyr opplever det annerledes.

Arild Iversen

Politiet har publisert en oversikt over fyrverkerimisbruk på Askøy og i Øygarden som er skremmende lesning. De lokale miljøkonsekvensene er også store. Fyrverkeri den største kilden til svevestøv på nyttårsaften. Norsk institutt for luftforskning oppfordrer dem med astma og allergier å holde seg inne. Forsøpling med fyrverkerirester er også et miljøproblem.

Stressede og redde husdyr er en belastning for dyrene og eierne deres. Det er heller ingen grunn til å tro at ville dyr opplever det annerledes.

I år har et hus i Alver blitt ubeboelig, og en garasje i Blomsterdalen har brent ned. I perioden 2018-2022, med 40 timer lovlig bruk, var det drøye fire branner i timen!

SKADET: Det er alltid mange øyeskader etter nyttårsaften.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap presenterte i 2019 en undersøkelse som kartla meninger om fyrverkeri:

  • 61% oppgir at fyrverkeri ikke en viktig del av nyttårsfeiringen
  • 64% er for større begrensninger på privatpersoners bruk av fyrverkeri
  • 48% støtter forbud mot fyrverkeri for privatpersoner, 32 % er motstandere og resten vet ikke

  • De som støttet forbud begrunnet sitt syn (flere svar var tillatt):

  • personskader (91 %)
  • brann (68 %)
  • for stress og skade på dyr (64 %)
  • forurensning (38 %)
  • andre årsaker som forsøpling, ressurssløsing, kjøpepress, osv.

Fellesfyrverkeri som erstatning for privat oppskytning støttes av 64 %. En undersøkelse av Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon i 2019 viste lignende tall.

Lysshow og offentlige fyrverkeri kan være løsningen. Flere private initiativ har samarbeid med kommuner rundt om i landet for å sende opp offentlig fyrverkeri i regi av profesjonelle aktører. Flere kommuner i Sverige har valgt å bruke penger på lysshow, som har blitt godt tatt imot av innbyggerne. De som har opplevd fyrverkeriet på Kleppestø de siste sju årene gir ros til tiltaket.

I kommunestyret 15. februar vil derfor SV be om støtte for å utrede begrensning av privat fyrverkeri i kommunen vår.

Arild Iversen

Vi vil ha et større vern av liv, helse, natur, dyr og miljø. Sjelden har prisen vært så lav for en slik høy gevinst, men det krever politisk vilje - fordi å innføre begrensninger sjelden er populært. Vi kan ikke forby alt som er farlig, men når det gjelder fyrverkeri er tiden åpenbart overmoden.

I kommunestyret 15. februar vil derfor SV be om støtte for å utrede begrensning av privat fyrverkeri i kommunen vår. Askøy SV vil arbeide videre for et nasjonalt forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri og vi ønsker at kommunen utarbeider en plan for felles markeringer av årsskiftet og vi vil støtte initiativ som er gode alternativer til privatpersoners bruk av fyrverkeri.

Powered by Labrador CMS