VA-jurist: - Ingen regel om reduksjon i avgiftene

Mange nordpå spør om ikke kommunen bør redusere vannavgiften etter alle problemene. VA-jurist Guttorm Jakobsen heller kaldt vann i blodet til disse.

Flere abonnenter spør på ulike Facebook-sider om de har rett på å få redusert eller refundert vann- og avløpsgebyret når kommunen ber dem spare på vannet eller helt la være å bruke det – som nå, etter at oksalsyre lekket ut i Oksnesvatnet. 

Boken «Vann- og avløpsrett» er resultatet av et flerårig arbeid med en digital VA-juridisk kunnskapsdatabase, som ble utgitt i 2010.

- Ingen generell regel

Svaret på spørsmålet askøyværingene spør om er at det normalt ikke er en automatisk rett på trekk i avgiften, men det finnes noen unntak.

Mange opplever det som urimelig å betale full pris for en tjeneste de ikke får bruke. Kan man da kreve pengene tilbake?

Det korte svaret er at det ikke finnes noen generell regel i Norge om at gebyret automatisk skal reduseres når vannet må stenges kortvarig,  fremhever VA-jurist Guttorm Jakobsen i boken.

Han forklarer at vann- og avløpsgebyrene bygger på selvkostprinsippet: De skal dekke kommunens kostnader med drift og vedlikehold av vann- og avløpsanlegg – ikke nødvendigvis mengden vann du faktisk bruker i øyeblikket. Du betaler både for tilknytningen og for at kapasiteten er tilgjengelig, også når det oppstår midlertidige avbrudd.

Kan kommunen selv gi refusjon?

Selv om det ikke finnes noen automatisk rett, kan kommunen vurdere enkeltvedtak om prisavslag eller fritak i spesielle tilfeller.

– Etter norsk forvaltningsrett må slike krav behandles skriftlig og individuelt, som et enkeltvedtak. Abonnenten kan be kommunen om reduksjon, men kommunen har ikke plikt til å innvilge det. De kan avslå med henvisning til at gebyret dekker infrastruktur og beredskap, opplyser Jakobsen.

Hva sier lovverket?

Kommunen fastsetter vann- og avløpsgebyrene med hjemmel i forurensningsloven og tilhørende forskrift, som slår fast at gebyrene skal dekke kommunens kostnader, såkalt selvkost. 

Kommunen kan lage egne forskrifter som regulerer fritak og refusjon – noen steder er det for eksempel åpnet for midlertidig fritak ved frakobling av ledningene eller ved målerfeil. Men kortvarige driftsavbrudd på grunn av uforutsette tekniske feil gir normalt ikke rett til redusert gebyr.

Hva med erstatning?

Hvis kommunen har opptrådt uaktsomt – for eksempel unnlatt nødvendig vedlikehold eller vært klar over svikt uten å utbedre – kan abonnentene i prinsippet kreve erstatning for faktisk dokumenterbart økonomisk tap. Men det er noe annet enn å få redusert selve VA-avgiften.

– For å få erstatning må man bevise at kommunen har opptrådt klanderverdig, at det har ført til skade eller økonomisk tap, og at det er årsakssammenheng. En vanlig kortvarig stenging på grunn av en uforutsett lekkasje eller teknisk feil vil normalt ikke gi grunnlag for erstatning, konkluderes det i boken.

Kan man få gebyret nedsatt ved dårlig kvalitet?

Forskriften for kommunale vann- og avløpsgebyrer åpner for ulike satser avhengig av standard og kvalitet, men det er kommunen som fastsetter dette. Om kvaliteten jevnlig er for dårlig, for eksempel langvarig kokevarsel, kan abonnentene i prinsippet kreve at kommunen vurderer gebyret på nytt. 

Men det forutsetter betydelig og vedvarende avvik-

Powered by Labrador CMS