Spekatkulært og ekskulsivt på Midtøy:
Smakfull ro ved havet
Det gamle og ensomme våningshuset på Midtøy er blitt til et av Norges mest eksklusive overnattingssteder. Plassen har fått navnet Lilløy - der natur, design og matopplevelser forenes. Det koster å komme hit, men det er ikke alle opplevelser som kan måles i kroner og øre.

I en tid der mange søker mening og natur fremfor all-inclusive og strandbarer, peker den bittelille øyen nord på Askøy mot en ny måte å reise på. Lilløy Lindenberg, som plassen er døpt nå, fremstår som særdeles eksklusivt, og plassen vil garantert vekke oppmerksomhet, ikke minst for gjester rundt om i verden som er på jakt etter særegne opplevelser.

Ble til en perle
Så hvordan gikk det til at «Midtøy ble til Lilløy»? Og at det spesielle og gamle huset som står så elegant og synlig for seg selv plutselig er blitt en arkitektonisk perle?
Askøy24 inviterte seg selv til Lilløy noen dager før de aller første gjestene skulle ankomme. Og ble møtt med en gjestfrihet som uttrykte at her handler det ikke om å konsumere, men om å føle, lære og være.
Det er Lindenberg (se faktaboks) som har lagt sin elsk på huset og plassen. Navnet Lilløy forklares med at alle prosjekter i denne familien skal ha et navn som begynner på L.
- Noe helt spesielt
Vi må skru tiden fire år tilbake for å starte fra begynnelsen.
Midtøy ble oppdaget gjennom tilfeldigheter – en venn av en venn av en venn – og i det øyeblikket representantene for Lindenberg satte foten på land, visste de at dette stedet måtte bli en del av deres familie.
– Det var noe helt spesielt her: rått, stille og fullt av potensial. Vi så umiddelbart for oss et sted som kunne speile vår tilnærming til gjestfrihet, et fredelig tilfluktssted for dem som søker ro, forteller Antje de Vries (42).
Hun er en tysk kokk, ernæringsøkonom og forfatter med bakgrunn fra internasjonal gastronomi og matmarkedsføring. Hun har i over ti år reist verden rundt for å lære, undervise og utvikle bærekraftige matkonsepter, med fokus på plantebasert mat, tradisjonelle teknikker og matens sosiale betydning.
Wow-faktor
Nå er hun i full gang med Lilløy-prosjektet for Lindenberg-familien.
Det er totalt fire rom og plass til ti gjester på øyen. Huset er fullstendig redesignet, men med et tydelig ønske om å bevare dets historie.
- Vi har dyp respekt for historien. Det var viktig for oss å bevare de opprinnelige arkitektoniske detaljene og sjelen i det gamle våningshuset. Samtidig ønsket vi å skape en koselig og innbydende atmosfære ved å tilføre moderne elementer, gjennomtenkt design og lekne detaljer som gir varme og personlighet til stedet, forteller Vries.
Resultatet er en nøye balansert blanding av fortid og nåtid.
Man får denne wow-faktoren uansett hvilket rom man trer inn i. Det er så til de grader gjennomført.
Og badstuen og hot tub med utsikt mot vest er forståelig nok blitt til prikken over i-en for besøkende og venner som har testet ut plassen før de første ordinære gjestene ankom rett over påske.
Askøyværingen Magnus Fauskanger Eidsaa er ansatt som host hos Lilløy Lindenberg. Les mer om han i en artikkel som publiseres i morgen.
Stive priser
Hvor mye penger som er lagt ned i prosjektet vil ikke Vries si så mye om.
- Vi foretrekker å ikke oppgi det økonomiske omfanget av prosjektet, da vi mener at opplevelsen og intensjonen bak Lilløy taler for seg selv, sier hun.


Spesielt billig å overnatte og spise her kan en ikke si at det er. Prisene starter på om lag 7.000 kroner for et rom per natt. Man kan også leie hele øyen, som koster nær 19.000 kroner per natt. Frokost er inkludert.

Isabel Notstain er prosjektleder for Lilløy Lindenberg i Norge. Hun erkjenner at plassen ikke er for alle.
- Vi forstår at det er betydelig beløp. Samtidig har vi gjort vårt beste for å sikre at opplevelsen gjenspeiler verdien. Det er et fredelig og privat sted, og vi inkluderer så mye som mulig for å gjøre hvert opphold spesielt og godt ivaretatt, sier hun.
Lilløy er for dem som søker noe annet, poengterer Notstain.
- Dette er for dem som vil oppleve stillhet, natur, god mat og vakker design. Det er et sted for dem som vil koble av fra verden – og koble på seg selv.
Den spesielle matopplevelsen man kan få til middag har en pris fra 3.700 kroner per person.





Kelp Club
Gjestene kan velge mellom selvbetjent øyopphold med lokale råvarer fra «Island Shop», eller faktisk leie en privat kokk for en hel dags kulinarisk opplevelse fra 15.000 kroner.

I enkelte sesonger invitered det til Kelp Club, en fellesmiddag med matinteresserte på øyas egen supper club – med eller uten overnatting. Den første utgaven arrangeres fra 3. til 7. juni, og det planlegges flere arrangementer i september og desember.
Dette er en pop-up-klubb hvor gjestene samles for et plantebasert måltid med flere retter. Man kan komme kun for middagen, eller velge å overnatte. Opplevelsen starter med båtskyss og en kort øytur gjennom den tangrike oasen, før man setter seg til bords. Glem tre- fem- eller syvrettes middag. Her samles man for en felles ni-retters middag.
- Kvelden avsluttes med en nightcap i vår Botaniske Bibliotek, forteller Notstain.
Sammen med sine kulinariske medskapere lager Antje signaturretter med plantebasert sjømat som hyller øyas naturlige rikdom – bærekraftig høstet og inspirert av det ville.


- En langsom reise
De vil ikke beskrive plassen som et hotell i tradisjonell forstand.
- Selv om Lilløy tilbyr den komforten og kvaliteten man forventer av et hotell, følger man det unike Lindenberg-konseptet, som blander det beste fra hotell, gjestehus og felles bofellesskap, sier Vries.
Hun forteller at hver Lindenberg-eiendom er et sted med karakter som oppmuntrer til kontakt, fellesskap og en langsommere, mer bevisst form for reise.

- Her ute viderefører vi denne tradisjonen med et avsidesliggende øyparadis omgitt av natur.
Vries sier at Lilløy er et sted der kreativitet kan flyte fritt, men der det også er like velkomment å ikke gjøre noe som helst.

- Det er veldig «yin og yang»: alt er mulig, smiler hun.
Gjester ankommer med en kort, naturskjønn båttur på rundt fem minutter fra Herdla.
- Det er raskt, vakkert og en del av opplevelsen, smiler Vries.
Har forelsket seg i plassen
Når vi spør om hvordan hun vil beskrive Midtøy og Lilløy, så blir hun nesten blank i øynene.
- Det er et helt spesielt sted, en liten, privat øy utenfor norskekysten, forvandlet til et fredelig tilfluktssted. Øyen er omgitt av sjø og vide himler, med slående arkitektur og interiør som gjenspeiler både nordisk klarhet og sjelfull sjarm, skryter hun.
Vries forteller at gjestene kan utforske øyen, slappe av i badstuen med utsikt over havet, ta et bad fra svabergene eller nyte måltider basert på lokale råvarer i det felles kjøkkenet.
KORTREIST: Mye av maten som serveres på Lilløy skal dyrkes på øyen. (Video: Jo Magne Liabø)
Det finnes kajakker til å utforske nærliggende farvann om været tillater det, det er turstier i landskapet og fugleliv å observere. Om kveldene inviterer peisen og panoramautsikten til rolige stunder og hvile.
- Det som gjør denne plassen unik, er kombinasjonen av total avskjerming og varm gjestfrihet – et sted hvor tiden går langsommere, poengterer Vries.
- Min glede og privilegium
- Jeg ønsker å dele følelsen av å bli berørt, eller til og med overveldet, av naturen og stedet. Selv om øyen kan virke liten ved første øyekast, er den virkelig enorm, slår hun fast.
Hun trekker pusten.
- Her er dusinvis av ulike steiner og teksturer, åser og daler, hundrevis av ulike plantearter og dufter, fugler, insekter, skjell, knallrøde anemoner, frodige tareskoger, uendelige kombinasjoner av hav-himmel-farger, sier hun.
- Alt dette sammen med design, musikk og kunst på øyen, helt magisk, nærmest sukker hun.

- Med små smakebiter, deilige retter, felles middager og forfriskende drikker, og å dele øyens ånd og omgivelser vil være min glede og mitt privilegium, nikker kokken.
Ingen kjøttbiter
Vries nyter bergensområdet til det fulle. Hun har en tilknytning her. Det er ikke bare en jobb – det er også et personlig prosjekt. Hun forteller at det var den norske naturen som en gang reddet henne fra en mørk periode i livet.
- Fjellene, fjordene og havet løftet meg opp den gangen. Siden da har Bergen vært min inngangsport til et fellesskap som sitter dypt i norsk kultur, sier hun.

Det er vanskelig å gå fra Lilløy uten å fortelle mer om nøkkelprinsippene i kjøkkenet. Man kan slå fast, først som sist, at her får du ikke en eneste kjøttbit.
På øyen har Vries egen grønnsakshage, urtehage og soppkoloni. Tang høstes fra nærliggende områder, og fermentering er en naturlig del av prosessen.
Kjøkkenet følger Planetary Health Diet og er dypt forankret i plantebasert, bærekraftig tenkning. Ingredienser hentes både fra Lindenberg-familien i Frankfurt og Bali (vanilje, muskatblomst, chili fra n’ninkie i Sierra Leone) og fra lokale samarbeidspartnere som Bakstehuset, Reindyrka, Toppe Gartneri, Hella Sopperi, Vera Kyte og Sigrid Rostad.
Fra skjønnhet til smak
– Å spise er kommunikasjon, samspill og følelser. Og selv om det virker umulig å oversette en øys skjønnhet til smak, prøver vi likevel, med dumdristighet og nysgjerrighet, ler hun.
Askøy har aldri vært stor på overnatting eller turisme. Men helt plutselig har vi fått det som må være et av Norges mest spektakulære reisemål.
