Leken mår-duo på Ask

Etter at vi publiserte leserbildet fra Florvågøen, med en mår på hekken til Johan Skjøndal, så har det kommet inn bilder og videoer fra fler hold. Og kanskje er det «moore to come».

Publisert

Videoen over, med to lekne mårer, er filmet av Eirik Thorsen som er bosatt på Ask. Bildet nedenfor er knipset av Leif Froreide, som bor ute på Fromreide. Det viser at det også er mår nord på øyen.

Noen «fun facts» om måren:

Fleksible jegere: 

Mårer er ekstremt dyktige og fleksible jegere. De kan jage både på bakken og i trærne, noe som gjør dem til formidable rovdyr i sitt habitat

Territoriale dyr: 

Mårer er svært territoriale og markerer sitt område med lukt for å holde andre mårer unna. Hannene har ofte større territorier enn hunnene.

Klatreeksperter: 

Deres skarpe klør og sterke muskler gjør mårer til utmerkede klatrere, noe som hjelper dem å fange fugler og finne mat i trærne.

Nattaktive: 

De fleste mårer er nattaktive, noe som betyr at de er mest aktive om natten. Dette hjelper dem å unngå rovdyr og menneskelig aktivitet.

Varierende kosthold: 

MÅR PÅ NORD: Denne måren vandret rundt på terrassen til Leif Fromreide på Fromreide.

Mårer har et variert kosthold som kan inkludere små pattedyr, fugler, egg, insekter, bær, og til og med kadavre. Denne tilpasningsevnen gjør dem tilpasset mange ulike miljøer.

Lange reproduksjonssykluser: 

Mårer har en interessant reproduksjonssyklus kjent som forsinket implantasjon. Etter paring kan det befruktede egget vente i flere måneder før det fester seg til livmorveggen, noe som gir mårens unge en bedre sjanse til å overleve ved å bli født på våren eller sommeren når mat er mer tilgjengelig.

Pelsens verdi: 

Mårens pels har historisk sett vært svært verdsatt, spesielt for bruk i klær og tilbehør. Skogsmårens pels, kjent som sobel, er særlig ettertraktet

Kulturell betydning: 

I noen kulturer har mårer blitt sett på som symboler på sluhet og dyktighet på grunn av deres listige natur og jaktferdigheter.

Powered by Labrador CMS