GÅR AV: Kommunedirektør Eystein Venneslan slutter 31. juli. I denne artikkelen kan dere se hvilke partier som støtter avgjørelsen, og hvordan de oppsummerer hans ni år som rådmann og kommunedirektør.

Dette mener partiene om kommunedirektørens avgang

Vi har spurt alle gruppelederne i kommunestyrets partier om deres synspunkter på at Askøy kommune avslutter samarbeidet med Eystein Venneslan. Her er svarene.

Publisert Sist oppdatert

Våre spørsmål:

1. Støtter deres parti avgjørelsen om at arbeidsforholdet med kommunedirektøren avsluttes?
2. Hvorfor/hvorfor ikke?
3.  Hva tenker du om arbeidet kommunedirektøren har gjort for Askøy kommune?

Bård Espelid, Askøylisten

Askøylisten ved Bård Espelid

1. Askøylisten støtter at det er igangsatt en prosess der målet er at kommune og kommunedirektør skiller lag. Vi mener dette vil tjene begge parter.

2. Askøylisten mener at det ansvar og de oppgaver som kommunedirektørfunksjonen skal håndtere, ikke har blitt ivaretatt slik det burde de siste årene. Mange kritiske planer er ennå ikke utarbeidet eller revidert. Det tar i noen tilfeller lang tid å få gjennomført politiske vedtak. Investeringsgrunnlag og statusoppdateringer for større investeringsprosjekter er mangelfull.

Kommunen bruker uforholdsmessig lang tid på å besvare innsynsbegjæringer. I flere tilfeller har saker blitt unntatt offentlighet selv om dette ikke er påkrevd. Internkontrollen har vært mangelfull. Kommunen bruker uforholdsmessig lang tid på å besvare innbyggerhenvendelser. Nødvendig organisasjonsutvikling har stått i stampe. Oppfølging av kommunens eierskap i aksjeselskap har vært mangelfull.

3. Kommunedirektøren har bidratt til nyttige perspektiver for kommunens langsiktige utvikling. Han har vært tydelig på kommunens økonomiske situasjon og utfordringene denne gir for de kommunale tjenestene. Han har invitert til åpne og direkte samtaler, dog litt for sjelden. 

Han har en omgjengelig og «uformell» lederstil, som er lett å forholde seg til. Han har i for stor grad «lent» seg på, og stolt på, at andre tar ansvar for å skape resultater og gjennomføre vedtak. Han burde i større grad vært tettere på egen organisasjon, og sørget for at ansvaret og oppgavene til kommunedirektøren ble ivaretatt på en tilfredsstillende måte. 

Kommunedirektørens overordnede styringsutøvelse har ført til at subkulturer som burde adresseres har fått lov til å videreutvikles. Dette har gitt mangelfull styring av enkeltsektorer. I tillegg til det som er nevnt, har kommunedirektøren sikkert tatt mange tunge tak innad i kommuneadministrasjonen som ikke har vært så synlige for oss på den politiske banehalvdelen.

Askøylisten vil takke kommunedirektøren for innsatsen og ønske han lykke til videre i arbeidslivet.

Askøy Frp, ved Jan Erik Aasebø

Viser til pressemelding fra ordfører og at det er ordfører som svarer ut spørsmål i henhold til saken vedrørende kommunedirektøren. 

Askøy KrF, ved Jo Båtevik

Jo Båtevik, Askøy KrF

1. Det er selvsagt leit at et langt og godt samarbeid tar slutt, og kommunedirektøren fratrer sin stilling. Men vi har tillit til at de som har jobbet med veien fremover har gjort et grundig arbeid, og er glad for at både kommunedirektør og ordfører uttaler at man har kommet frem til en minnelig løsning. 

2. Vi stiller oss bak den takknemligheten som kommer frem i ordfører sin pressemelding, til en kommunedirektør som har ledet kommunen i krevende tider, men på en faglig sterk og modig måte. Jeg vil særlig takke for det samarbeidet jeg har hatt stor glede og lærdom av, både som ansatt i kommunen og senere gjennom det politiske arbeidet. 

3. Jeg minnes godt første møte i rådmannens (for lenge siden før navnebyttet) mellomledergruppe etter at han ble ansatt, da han begynte et spennende arbeid med å systematisere kommunens satsinger og måten å rapportere, slik at det skulle være enklere å ha en god dialog med kommunens politikere. 

Til slutt vil jeg takke for at han har vært så tydelig i sin dialog med oss politikere, selv om det nok av og til hadde vært enklere å gre oss medhårs, og tenker dette er en av de viktigste egenskapene vi må lete etter i hans etterfølger.

Askøy Ap, ved Jannicke Clarke

1. Vi har ikke hatt anledning til å diskutere dette i partigruppen vår. Avtalen som ordfører og kommunedirektør har blitt enige om, vil bli tema i forkant av neste kommunestyremøte.

2. Se over

3.  Siden kommunedirektøren kom til Askøy, har kommunen opplevd ulike vanskelige situasjoner med vannkriser, pandemi og en meget krevende økonomi. Jeg mener at kommunedirektøren har stått støtt i disse situasjonene og sammen med resten av administrasjonen håndtert dem på en god måte. 

Samtidig har Arbeiderpartiet ved flere anledninger pekt på utfordringer i kommunen, som jeg har vært skuffet over at kommunedirektøren ikke har tatt tilstrekkelig tak i eller fulgt opp.

Askøy Høyre, ved Malin Woll Skotnes

Malin Woll Skotnes

1. Henviser til pressemelding fra kommunen og ordfører. Det er en enighet om fratredelse som Askøy Høyre støtter. 

3. Vi vil takk Eystein Venneslan for ni år som kommunedirektør, og den gode jobben han har utført. Askøy kommune har vært gjennom flere utfordringer og omstillinger under Venneslans ledelse og Askøy Høyre gir honnør for hans arbeid med utviklingen av kommunen. 

Grethe Hæggernæs, Pensjonistpartiet Askøy

Grethe Hæggernæs, Pensjonistpartiet

1. Vi i partiet har ikke hatt dette oppe som sak med våre medlemmer. Derfor må jeg svare personlig. Jeg er ny i kommunestyret og har ikke lang referanseperiode for å trekke noen bombastiske konklusjoner om hvordan kommunedirektørens arbeide har vært utført på. Men jeg mener at om en organisasjon skal utvikle seg så kan det være sunt at ledelsen byttes ut . Så også her.

2.  Siden det nå er reist tverrfaglig ønske om endring, så kan jeg være enig i at tiden nå er riktig for å prøve med nye øyne og løsninger også for Askøy. For å unngå støy ved slike endringer kunne det sikkert vært gjort på gamlemåten, ved at kommunedirektør hadde vært ansatt på åremål for fire år om gangen.

3. Har ikke noe spesielt å kommentere om arbeidet som er utført.

Askøy Sp, ved Frode Larsen

1.  Askøy Senterparti støtter denne avgjørelsen.

2.  Vi har ikke vært imponert over hvordan politiske vedtak ikke har blitt fulgt opp. 

Videre opplever vi at kommunedirektøren virker å ikke lenger ha så mye nytt å tilføre kommunen vår. Virkemidler som gjentatte ganger er nedstemt i kommunestyret dukker rutinemessig opp i neste års utkast til budsjett. Et eksempel på dette har vært avgiftsparkering, men også skolenedleggelser og eiendomsskatt.

Dette er saker vi i Askøy Senterparti er sterkt imot, og vi håper nå å få inn en kommunedirektør som kan bringe nye tanker til bords.

Vi stiller oss også meget kritisk til at kommunedirektøren i en årrekke har sett mellom fingrene på at kommunen driver i strid med gjeldende planverk på Herdla. Han har heller ikke svart ut spørsmål om dette på en tillitvekkende måte, eller gjort noe for å rette opp i forholdet.

3.  Kommunedirektøren har stått ved roret i noen av de vanskeligste årene kommunen vår har opplevd siden krigen. Vannkrise, pandemi og strømkrise har preget de siste årene. I disse sakene har han holdt en stø hånd på roret.

Jeg ønsker derfor å være tydelig på at den krisehåndtering han har vist i disse sakene krever stor respekt og takknemlighet, både fra oss folkevalgte og fra befolkningen som helhet.

INP Askøy, ved Vivian Veum

Vivian Veum, INP Askøy

1. Vi tenker at det er hensiktsmessig.

2. Etter utredningen av budsjettsprekken på Sjoddien (som ikke ble stoppet i tide), mistet vi tilliten til kommunedirektøren.

3. Det er en svært krevende jobb, der kommunestyret er oppdragsgiver og det er mye å holde oversikten på. Ellers overlater vi det å kommentere ytterligere til dem med lengre fartstid enn oss.

Askøy SV, ved Arild Iversen

1. SV har ikke ønsket kommunedirektørens avgang. Samtidig vil vi sannsynligvis støtte en avtale om avgang når saken kommer opp, så fremt begge parter er fornøyd med avtalen og den er økonomisk forsvarlig. 

Arild Iversen, Askøy SV

2. Vi er ikke blitt gjort kjent med detaljene rundt kommunedirektørens varslede avgang. For oss framstår det som åpenbart uklokt å avsette lederen av kommuneadministrasjonen midt oppi en ekstremt krevende økonomisk situasjon. 

3. Vi synes Venneslan generelt har levert gode resultater. Vi har en veldig effektiv kommune og har ligget høyt på nasjonale rankinger på kvalitet og effektivitet. 

Han har levert dette, på tross av at det politiske miljøet noen ganger har vært ufin med ham når han har presentert innsparinger og har måttet styre på ekstremt trange budsjetter.

Å be ham «ta seg en bolle» (Pensjonistpartiet 2023) og «vi forventer at kommunedirektøren også forholder seg til politiske vedtak» (Frp 2023), er eksempler på dette. 

Om det skulle være noe å kritisere, er det manglende evne til å sikre åpenhet og innsyn i kommunale saker. Vi hadde tiltro til at dette skulle la seg løse, men nå må altså hans arvtaker overta denne oppgaven. 

MDG Askøy, ved Janne Kjellevold Midtbø

1.  MDG har ikke vært involvert i prosessen rundt kommunedirektørens avgang, og syns ikke dette er rette tiden å bytte ut kommunens øverste leder på. Dette vil ikke gjøre situasjonen rundt Askøys stramme økonomi bedre. 

2.  Det å avslutte arbeidsforholdet vil koste kommunen mye, i form av etterlønn og ved ansettelse av en ny kommunaldirektør. Det vil mest sannsynlig bli snakk om flere millioner kroner, penger som må tas fra et allerede stramt budsjett.

3. Vi syns han har gjort en god jobb under de rådende omstendighetene som har vært i kommunen.

Askøy Venstre, ved Sander B. Solstrand

Vi stiller oss bak pressemelding fra ordfører

Powered by Labrador CMS