OPPGITT: Frode Wollberg, leder i Utdanningsforbundet Askøy, er svært misfornøyd med hvordan Askøy prioriterer skole og barnehage.

Fire av fem lærere på Askøy har vurdert å slutte:

- Det er posisjonen som burde gått

En ny undersøkelse viser at fire av fem lærere i skoler og barnehager på Askøy har vurdert å slutte det siste året. - Det er politikerne som burde gått, ikke kommunedirektøren, sier Frode Wollberg. 

Publisert Sist oppdatert

Frode Wollberg er leder i Utdanningsforbundet Askøy. Han viser til en nylig gjennomført undersøkelse blant medlemmene på Askøy, der 341 lærere og ledere i skole og barnehage har svart. Resultatene er nedslående.

- Askøy er beryktet

- Fire av fem lærere på Askøy sier at de har vurdert å slutte i løpet av det siste året. Mange av dem peker på manglende ressurser, utfordrende elevadferd og lav lærertetthet eller bemanning, forteller Wollberg.

Også lønnen er oppgitt som en årsak til at man vurderer å slutte, i over femti prosent av svarene.

Store klassestørrelser er noe som sliter på mange lærere.

- Det er ille mange steder i Norge, men jeg vil påstå at Askøy er i en særklasse. Askøy er faktisk beryktet i lærermiljøet, er den tydelige meldingen fra Wollberg.

Minstenormen brytes

Wollberg har vært i «gamet» i over 20 år, og sier at situasjonen på Askøy bare har blitt verre og verre med årene. Han kan fortelle at Askøy har brutt opplæringslovens krav til minstenorm for lærertetthet hvert år siden 2018.

- Tidligere har man kuttet i ikke-lovpålagte oppgaver, mens man nå faktisk bryter opplæringsloven på to skoler på Askøy. På Hop skole mangler en halv lærerstilling, mens det på Kleppe skole mangler 0,1 stilling. Det kan høres lite ut, men bare på Kleppe utgjør 0,1 stilling så mye som 99 skoletimer, forklarer han. 

- Det er en minstenorm for lærertetthet, og selv den er veldig knapp. Når Askøy til og med går under dette, så er det virkelig grunn til å reagere, sier lederen i Utdanningsforbundet Askøy. 

Han tilføyer at dersom det ikke tilføres mer ressurser vil enda flere skoler bryte loven neste år. 

Wollberg sier rett ut at Askøy er dårlig på skole og barnehager. At kommunestyret ikke prioriterer barna og de ansatte.

- Og med de nedskjæringene som kommer nå, så vil dette bare bli verre og verre. Dette sitter kommunestyret og ser på med åpne øyne. Det er det politiske flertallet som burde gått, ikke kommunedirektøren. Adminsitrasjonen gjør så godt de kan med altfor små ressurser, sier han oppgitt. 

- Det som skjer nå, er at elevene ikke får det tilbudet de har krav på, og de ansatte sliter på mange områder, sier han.

Får helseproblemer

- Lærere tilhører en samvittighetsfull yrkesgruppe. Når de ikke får gjort jobben sin, så går det på helsen løs.  De forteller om problemer med søvn og manglende overskudd til sine egne etter endt arbeidsdag. I tillegg ser vi en sammenheng mellom manglende ressurser og økningen i vold og trusler mellom elever, og mellom elever og lærere, understreker han. 

Wollberg sier at situasjonen kan forbedres.

- Det handler jo bare om vilje og prioriteringer. Det finnes jo penger dersom inntektspotensialet utnyttes.

 

Powered by Labrador CMS