På Kleppe transformatorstasjon: Jørgen Johannessen (regionansvarlig kraft & nett, Hitachi Energy), Thomas Steine (prosjekt og forretningsutvikler, Eviny Solutions), Jan Valle (prosjektleder Norgesnett) og Christer Olerud (salgs og markedsansvarlig for Hitachi Energy høyspenningsprodukter).
På Kleppe transformatorstasjon: Jørgen Johannessen (regionansvarlig kraft & nett, Hitachi Energy), Thomas Steine (prosjekt og forretningsutvikler, Eviny Solutions), Jan Valle (prosjektleder Norgesnett) og Christer Olerud (salgs og markedsansvarlig for Hitachi Energy høyspenningsprodukter).

Askøy først i verden med grønt skifte på koblingsanlegget

Askøy er blitt pionerer innenfor strømnettet, og det likegodt på verdensbasis! Ut går den miljøskadelige SF6-gassen, og inn kommer en langt grønnere og bærekraftig løsning.

Publisert Sist oppdatert

Det er de høyspente koblingsanleggene – selve hjertet i strømnettet – som har fått en grønn makeover. Først ut i verden med denne løsningen er ingen ringere enn Kleppe transformatorstasjon her på Askøy. 

SF6-gass blir brukt til å slukke lysbuer i anleggene, som ivaretar sikkerheten på en god måte. Men selv om den industrielt utviklede gassen er effektiv, så er den også svært skadelig for miljøet.

-Fjær i hatten

I takt med elektrifiseringen og det grønne skiftet har myndighetene presset på for å få andre alternative produkter. Og nå er en kombo med CO2 og O2 allerede på plass her på Askøy, takket være et banebrytende prosjekt fra BKK og Norgesnett. Kleppe transformatorstasjon er det første stedet i verden som kan skryte av å ha luftisolerte brytere uten SF6-gass. 

- For oss i den norske organisasjonen er det en fjær i hatten at vi er først i verden med en rammeavtale for SF6-frie luftisolerte brytere, sier Christer Olerud til Fornybar Norges egne nettsider. 

Ekstra moro at vi er helt i front på verdensbasis, og at løsningen til en stor global aktør først blir montert her på Vestlandet og Askøy.

Han er salgs og markedsansvarlig for Hitachi Energys høyspenningsprodukter i Norge – selskapet som har levert varene. Fornybar Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for hele næringen.

-Ekstra moro med Askøy

Det er energientreprenøren Eviny Solutions som har montert den nye løsningen.

- Det er veldig inspirerende for alle i vår organisasjon å få kunne være med på et så banebrytende prosjekt,  sier Thomas Steine, prosjekt og forretningsutvikler i selskapet, til Fornybar Norge.

- Og ekstra moro at Bergen er helt i front på verdensbasis, og at den bærekraftige løsningen til en stor global aktør først blir montert her på Vestlandet og Askøy, tilføyer han.

Erfaringene fra anlegget på Kleppe transformatorstasjon blir nå delt internasjonalt. Installasjonen kom til fordi Norgesnett og BKK ønsker å bidra i det grønne skiftet, og være viktig bidragsyter til et bedre miljø, leser vi på nettsidene.

Ser kun etter miljøsertifiserte entreprenører

- Norgesnett har bestemt seg for å avstå fra å anskaffe nye koblingsanlegg som inneholder miljøgassen SF6, både i distribusjons- og regionalnettet. Vi har valgt å samarbeide med leverandører som tilbyr miljøvennlige produkter. I tillegg vil vi kun samarbeide med entreprenører som er miljøsertifisert, sier Arild Borge, som er innkjøp og bærekraftansvarlig i Norgesnett.

Eviny Solutions er nå i ettertid av dette prosjektet tildelt kontrakt med BKK AS om levering, prosjektering og montering av anlegg som dette. 

- Denne typen løsning som er levert på Kleppe transformatorstasjon er et av de bærekraftige produktene som kan leveres via den nye avtalen som strekker seg over flere år, understrekes det.

Powered by Labrador CMS