Herdla

Vil satse på innbyggere, ikke utbyggere!

Innlegg av Frode Larsen, Askøy Sp

Å gjøre det mulig for innbyggerne våre å bo og leve hvor de vil på Askøy er kjernen i vår politikk. Derfor er vi den sterkeste motstanderen av å legge ned skolene i nord.

Tvert imot ønsker vi å legge til rette for boligbygging i de skolekretser der det finnes ledig kapasitet, for å kunne opprettholde de nedleggingstruede skolene.

Dette vil være i nord og øst. Nettopp der hvor flertallet i kommunestyret ønsker å legge ned skoler… 

Vi ønsker å legge til rette for boligbygging i de skolekretser der det finnes ledig kapasitet.

Ved å i stedet følge denne enkle logikken kan vi få den veksten høyresiden ønsker, samtidig som vi utnytter den skolekapasiteten vi allerede har tilgjengelig. 

Men vi vet jo at utbyggerne heller vil bygge i sør, der hvor de kan ta høyere pris for boligene. Dessverre er det slik at deres ønsker som regel veier tyngst når høyrepartiene gjør sine prioriteringer. 

Dette advarte vi om i valgkampen, og vi lovte da, som vi fortsatt gjør, at vi i Sp ALLTID vil sette innbyggerne foran utbyggerne. 

Vi vet jo at antallet skolebarn vil synke dramatisk i kommunen vår de neste årene.

For oss fremstår det derfor uklokt å bruke av våre begrensede midler til å bygge nye tomme skoleplasser, utelukkende for å dekke utbyggernes krav om skolekapasitet slik at de får bygget flere boliger i sør.

Vi er derfor motstander av å bruke det vi antar vil komme opp i 100 mill på å utvide skolekapasiteten i Strusshamn. 

For det første er dette penger vi skulle brukt på eldreomsorg, og på svake grupper som nå med høyresidens budsjett står foran harde kutt og tap av tjenester. 

I de rammede bygdene vil usikkerheten rundt skolene føre til stopp i tilflytting, og barnefamilier vil flytte bort for å bosette seg nærmere skoler og barnehager.

For det andre frykter vi at når disse skoleplassene etter hvert blir stående tomme, så vil det kunne føre til ytterligere skolenedleggelser i området. Vi antar at både Hetlevik og Follese skole da står for hugg, med påfølgende busstransport av skolebarn inn til Strusshamn. 

Den politikken som høyresiden nå legger opp til vil ha noen klare og umiddelbare effekter på fremtiden til kommunen vår.

I de rammede bygdene vil usikkerheten rundt skolene føre til stopp i tilflytting, og barnefamilier vil flytte bort for å bosette seg nærmere skoler og barnehager.

Da tar de også med seg de varme hendene som vi bare vil trenge flere av innen eldreomsorgen i årene som kommer.

Bygdene vil etter hvert ligge brakk, befolket av eldre som i sin tur vil savne tilbud i form av helsetjenester lokalt. For de tjenestene blir jo sentralisert sammen med dem som skulle ha jobbet der. 

Vi folkevalgte skal først og fremst ivareta innbyggeres interesser og deres muligheter til å leve gode, fulle liv der de best kan oppnå dette.

Å utvikle næringsparken på Mjølkevikvarden vil også bli utfordrende, når arbeidskraften ikke vil bosette seg i området på grunn av manglende skoler, barnehager og helsetilbud.

Vi står altså fremfor en tid der kommunen vår reduseres til en sørlig del, i all hovedsak befolket innenfor bomringen, og en nordlig del som stort sett blir park og turområde for blokkbeboerne i sør. 

Fra et rent bedriftsøkonomisk ståsted kan sikkert dette ha en slags fornuft i seg. Det er jo ingen tvil om at man da kan spare mye penger ved å la veier, vann, kloakk og annen infrastruktur i nord forfalle. Samtidig kan utbyggerne i sør fortsette å selge dyre små leiligheter og opprettholde sin lønnsomhet. 

Men vi folkevalgte skal først og fremst ivareta innbyggeres interesser og deres muligheter til å leve gode, fulle liv der de best kan oppnå dette.

Og det er ikke nødvendigvis slik at det for alle vil være tilfellet i en høyblokk på Kleppestøkaien. 

Powered by Labrador CMS