NEI TIL EIENDOMSSKATT: «Fremskrittspartiet er beredt til å ta de grepene som er nødvendig uten å sende regningen til innbyggerne gjennom en skatt på hus og hjem» skriver Stig Abrahamsen.

Vi må ta grep uten å sende regningen til innbyggerne

Hovedoppgaven vår er å sørge for at innbyggerne får de tjenestene de har krav på.

Lokal politikk - Stig Abrahamsen (Frp)

Vi må være tydelig på hva som er vår oppgave her i kommunen. Det er vårt ansvar å sørge for at innbyggerne får best mulig tjenester for de ressursene vi forvalter på vegne av innbyggerne. Når det da mangler penger må vi ta de nødvendige grepene.

Det er naturlig å rette et kritisk søkelys mot kommunenes inntektssystem og Stortingets prioriteringer her.

Kommunene har ansvaret for kjerneoppgaver som grunnskole, barnehage og helse og omsorg. Vi ser en sterk vekst i omfanget av oppgaver, spesielt innenfor helse og omsorg, uten at vi får tilført tilstrekkelige ressurser fra statlige myndigheter. Det er derfor naturlig å rette et kritisk søkelys mot kommunenes inntektssystem og Stortingets prioriteringer her. 

Da Fremskrittspartiet var en del av regjeringen fikk Askøy delta i ordningen med statlig finansiert omsorg. Denne ble fjernet over natten da regjeringen Støre tiltrådte, og fikk flertall for et statsbudsjett uten denne ordningen. Dette må vi jobbe videre med, og saken blir viktig når man igjen skal velge nytt storting i 2025.

Nå står vi en gang her med de rammene vi har, og Askøy kommune må spare inn om lag 80 millioner kroner. De styrende partiene H, FrPp PP,  KrF og V la frem et budsjett hvor man tar noen hovedgrep for å sikre at vi leverer på hovedoppgaven vår, nemlig å sørge for at innbyggerne får de tjenestene de har krav på.

Vi har et vikarforbruk på over 120 millioner. Dette er svært høyt. Derfor går vi inn for å øke grunnbemanningen slik at man får en mer stabil bemanning av tjenestene våre. Vi går også inn for å opprette et eget kompetansesenter med egne ansatte som kan brukes fremfor dyre avtaler med vikarbyråer. Dette grepet fikk også bred politisk støtte i hele kommunestyret. 

Det burde ikke være et alternativ å dytte kommunens økonomiske utfordringer over på innbyggerne.

Stig Abrahamsen

Dette er ikke nok til å få økonomien til å gå rundt. Det kreves flere tiltak. Derfor har vi også gått inn for å konkurranseutsette noen oppgaver. 

Vi har her bedt administrasjonen om å gå gjennom organisasjonen for å identifisere hvilke områder man kan sikre innbyggerne bedre tjenester for en rimeligere penge ved bruk av konkurranseutsetting.

Dette grepet har opposisjonspartiene gått imot, og da går ikke budsjettene opp. APs budsjett bruker opp hele kommunens sparebøsse i løpet av fireårsperioden, og når den er tom i 2027, foreslås et kutt på 25 millioner i bemanningen til helse og omsorg. Dette er en ikke-farbar vei slik vi ser det. 

SP og INP foreslår å bruke mer penger av kommunens sparebøsse enn hva det faktisk er på den, det går selvsagt heller ikke an.

SV og Askøyslisten, med støtte fra MDG, går inn for at det er innbyggerne som skal ta regningen gjennom eiendomsskatt. Det er ikke en aktuell løsning for vår del. Det er dyrtid og svært mange sliter allerede med å få endene til å møtes.

Det burde ikke være et alternativ å dytte kommunens økonomiske utfordringer over på innbyggerne, men dette er et politisk valg. Alle partier må uansett komme opp med sine alternativer for at dette skal gå rundt.

Fremskrittspartiet er beredt til å ta de grepene som er nødvendig uten å sende regningen til innbyggerne gjennom en skatt på hus og hjem.

Powered by Labrador CMS