FLORVÅG

Vi må rydde opp i Florvåg

Tom-Christer Nilsen, Askøy Høyre

Jeg er glad i Florvåg. Min sønn er 6.generasjons innbygger på Florvågøen, og selv om det står Florvågøy på veiskiltet, har ingen kalt det noe annet enn Øen siden min tipp-tipp oldefar kjøpte halvparten av det som da kaltes Haabsøy.

Men nå må det ryddes opp.

Astrid Lindgren skrev en sjarmerende historie om barna i Bakkebrygrend.

Tom-Christer Nilsen

Plassen ved båtopptrekket er blitt en slags lagerplass for rusk og rask og gamle europaller.

Florvåg er i ferd med å bli historien om ikke bare barna, men alle i Brakkebygrend. Kommunen er største bidragsyter til dette. Der er brakker i Bakarvågen ved den gamle brannstasjonen og ved Florvåg skole. 

Nå har man også valgt å bruke Florvåg sentrum som lagerplass for brakker. Rett ved siden av ligger de gamle fundamentene fra tidligere brakker og griner mot en, som et slags historisk monument over prosessen fra tyskerbrakker til moelvenbrakker i Florvåg gamle (midlertidige) ungdomsskole og voksenopplæringen. Ingen skal si at ikke brakker har lang tradisjon i Florvåg.

Private har også satt opp brakker på det gamle Monopol-området. Og når vi snakker om gamle industriområder; både Monopol og W. Giertsens gamle fabrikker står som delvis ruiner. Passerer man den gamle slippen, som fortsatt er i funksjon, står der en vindskjev rønne som bare holdes oppe av gammel vane.

Plassen ved båtopptrekket er blitt en slags lagerplass for rusk og rask og gamle europaller. Plasseringen av avfallescontainere ved krysset i sentrum er praktisk, men innebærer en stadig tilbakevendende forsøpling rundt containerne av matrester, og diverse som aldri skulle vært kastet ved denne «miljøstasjonen».

Støyvernet ved Florvåg barnehage er en historie for seg selv. Løse bord og ødelagte seksjoner ser ikke ut til noen gang å bli fikset.

Men der er muligheter. Mye av dette er ren opprydning. Dessverre er det i stor grad kommune som bidrar til at området ikke fremstår som det burde. Kommunen må fjerne brakker, og erstatte med permanente løsninger der en må. Ubrukte fundamenter må fjernes, slik at plassen midt i Florvåg sentrum kan brukes til noe fornuftig og noe som gir en positiv dimensjon til bygden, ikke en belastning.

Tenk om vi en dag kunne sitte ved sjøkanten i Florvågen på en uterestaurant og se solnedgangen lyse opp Øen.

«Miljøstasjonen» må plasseres på et mer hensiktsmessig sted, eller få en utforming som gjør at det ikke fremstår som en søppelplass til tider. Tilsvarende må der ryddes der det er nødvendig. Støyvernet må repareres.

Der er også en stor mulighet når det nå er annen virksomhet der Askøy Brensel drev tidligere. I samarbeid med private eiere, ligger her en mulighet for å åpne opp igjen Florvåg mot sjøen. Tenk om vi en dag kunne sitte ved sjøkanten i Florvågen på en uterestaurant og se solnedgangen lyse opp Øen.

Ikke for det, der er plenty av opprydning som burde vært gjort under vannflaten også.

Vi har en mulighet nå til å skape en bedre bygd og et bedre nærmiljø som vi kan være stolt av.

Det er på tide å rydde opp. Og det gjelder ikke bare Florvåg.

Powered by Labrador CMS