Lokal politikk

INNSTRAMMINGER I SKOLESEKTOREN: «Dersom det er viktigere å unngå eiendomsskatt enn å bruke alle mulige virkemidler for å styrke skolesektoren, er det en politisk prioritering som mange etter hvert vil merke og reagere på» skriver Bård Espelid.

Vi må kjempe for askøyskolen!

«Både før og etter valget i høst, har det kommet flere skarpe signaler om en utvikling i skolene som burde vekke bekymring», skriver Bård Espelid i Askøylisten.

Bård Espelid, Askøylisten

Bård Espelid

Det rapporteres om økende problemer knyttet til vold, trusler, trakassering og mobbing. Det informeres også om økende sykefravær, svakere læringsutbytte og vedvarende bemanningsutfordringer.

Selv om mange ansatte og elever har det bra på skolen, kan ikke vi kommunepolitikere, som eiere av skolen, neglisjere skolenes utfordrende virkelighet.

Allerede under siste budsjettprosess var det åpenbart at foreslåtte midler til skolesektoren var for knappe til at viktige lov- og forskriftskrav kunne følges. 

Spesielt for de barna som bærer med seg en tung «bagasje», vil reduserte ressurser gi negative følger.

Kommunedirektøren var tydelig på dette. På tross av kunnskapen om kritisk knappe midler til skolesektoren, banket flertallspartiene de trange rammene for skolene gjennom i 2024-budsjettet.

Derfor er det nesten skremmende å observere at det allerede ved inngangen av dette året, rapporteres om behov for nye økonomiske innstramminger i skolesektoren. Dette må gjøres fordi flere av budsjettforutsetningene flertallspartiene la inn, var urealistiske og åpenbart et resultat av kreativ budsjettering.

Konsekvensen blir dessverre at skolesektoren må kutte flere årsverk. I tillegg må åpningstidene til SFO reduseres. En kritisk situasjon blir enda mer kritisk. Spesielt for de barna som bærer med seg en tung «bagasje», vil reduserte ressurser gi negative følger og gjøre skolehverdagen enda mer utfordrende og problematisk.

Alle anerkjenner at kommuneøkonomien har lite handlingsrom. Når det politiske flertallet prinsippfast skyr muligheten til å øke inntektene gjennom bruk av eiendomsskatt, må en nesten spørre seg om skolens elever og ansatte blir et offer for flertallspartiene sin «ideologiske» styring av kommuneøkonomien. 

Dersom det er viktigere å unngå eiendomsskatt enn å bruke alle mulige virkemidler for å styrke skolesektoren, er det en politisk prioritering som mange etter hvert vil merke og reagere på.

Askøylisten vil derfor være tydelige på at barns beste skal være ivaretatt hvis det foreslås å legge ned skoler.

Et annet tiltak som også vil bli utredet for å redusere skolens «utgifter», er endringer i skolestrukturen. Det innebærer med all sannsynlighet at noen av kommunens skoler vil bli foreslått nedlagt, og at elevene vil bli overført til større skoler.

Askøylisten har liten tro på at denne type strukturendring vil løse kommunens grunnleggende økonomiske utfordringer. Vi frykter at det vil kunne gå ut over skolenes samfunnsoppgave om å skape gode og trygge læringsmiljø, motvirke utenforskap og bidra til gode og trygge lokalsamfunn.

Askøylisten vil derfor være tydelige på at barns beste skal være ivaretatt hvis det foreslås å legge ned skoler. I tillegg må alle samfunnsmessige konsekvenser av skolenedleggelser være grundig utredet og opplyst.

Askøyskolens utfordringer kan forhåpentligvis reduseres dersom kommunestyret er seg bevisst ansvaret som skoleeier. I stor grad har vi fellesskap om de politiske målene for skolen. De fleste av oss ønsker en skole der elevene har valgmuligheter, gis mulighet for mestring og er motiverte for å lære.

Skal vi ha mulighet til å skape et slikt læringsmiljø i våre skoler, må vi ha kompetente og tydelige voksne i skolehverdagen. Det krever god ledelse, tilstrekkelig med ressurser og at lærere gis tid og anledning til være lærer.

Siden de fleste av kommunestyrets partier hadde skole og utdanning høyt på listen over saker de gikk til valg på, er vi nå i en situasjon der mange skolepolitiske valgløfter vil bli utsatt for virkelighetens realitetstest. Det er først når en viser at en prioriterer midler og ressurser til en god skole, at valgløftene blir konkretisert og gitt troverdighet.

En styrking av skolene våre vil være en svært god, og lønnsom, investering for fremtiden.

Kommunestyret fikk, gjennom en kvalitetsanalyse av tilstanden i skolen, kunnskap om svært kritiske forhold. Derfor vedtok et enstemmig kommunestyre at det ville være konstruktivt å arrangere en temadag der alle skolens aktører, skoleeier og frivilligheten kunne møtes til en konstruktiv dialog. En slik samling vil oppdatere alle på skolens utfordringer og gi muligheter for å diskutere mulige løsninger.

Kommunedirektøren bekreftet nylig at denne temadagen vil finne sted i begynnelsen av mai. Forhåpentligvis vil dette kunne bidra til at kommunestyret som skoleeier vil prioritere ressurser til skolen slik at det blir den arenaen som elever, foreldre og skolens ansatte fortjener. En styrking av skolene våre vil være en svært god, og lønnsom, investering for fremtiden. Askøylisten ser fram til å kunne bidra aktivt i prosessen med å styrke askøyskolene.

Powered by Labrador CMS