Tale fra ungdommen til kommunestyret

Mathias Nymo representerer Frp i kommunestyret. På torsdag talte han til forsamlingen i forbindelse med omorganisering og møtehonorar for Ungdommens kommunestyre. (Vedtak i bunnen av saken.)

Av Mathias Nymo, Askøy Frp

Denne teksten ble lest opp i Kommunestyret torsdag 15. februar

 

I dag står vi samlet for å diskutere et tema som representerer både en takknemlighet av vårt fortidige engasjement og et løfte om fremtidig innsats for ungdommen i Askøy. 

For 17 år siden, lenge før nasjonale krav etablerte ungdomsråd, var Askøy kommune en pioner gjennom opprettelsen av Ungdommens kommunestyre (UKS). Dette prosjektet, som begynte i 2007, var et bevis på vår tro på ungdommenes evne og rett til å påvirke samfunnet de er en del av.

Vedtektenes paragraf 1 punkt 1.1 lyder som følger: “Ungdommens kommunestyre skal være et kontakt-, interesse- og rådgivende organ hvor ungdom fra kommunen kommer sammen og drøfter saker som vedkommer barn og unge. Ungdommens kommunestyre skal være et koordinerende organ for modellen Ungdom ved roret. Slik får ungdom bredere mulighet til å påvirke og medbestemme i kommunale saker.”  Sitat slutt. 

Dette utsagnet er kjernen i vår diskusjon i dag og symboliserer vår forpliktelse til å gi ungdommen en sentral rolle i å forme Askøy kommunes fremtid. Ved å gi dem denne plattformen, bekrefter vi vår tro på at ungdomsmedvirkning er viktig for et levende og inkluderende lokalsamfunn.

Vår innsikt og vilje til å inkludere ungdom i våre demokratiske prosesser har ikke bare vært en gave til vårt lokalsamfunn, men også et eksempel for resten av landet. Nå, når vi vurderer forslaget om å innføre møtehonorarer for UKS-medlemmer, er vi igjen i en posisjon hvor vi kan lede med eksempel og vise hele Norge viktigheten av å verdsette ungdommens bidrag.

Vedtektene vi diskuterer i dag, legger fundamentet for en ny æra av ungdomsmedvirkning i Askøy.

Mathias Nymo

Møtehonorarer representerer mer enn bare en lønn; de symboliserer en anerkjennelse av ungdommens tid, engasjement og verdifulle innsikt. Ved å støtte dette forslaget, viser vi at Askøy kommune ser på ungdom ikke bare som fremtidens ledere, men som dagens aktive bidragsytere til vårt demokrati.

Den foreslåtte økningen i budsjettrammen og de oppdaterte vedtektene for UKS er viktige steg for å sikre at ungdommens stemmer ikke bare blir hørt, men også verdsatt og belønnet. Dette reflekterer en dyp forståelse og respekt for ungdommens rolle i å forme både nåtidens og fremtidens samfunn.

Vedtektene vi diskuterer i dag, legger fundamentet for en ny æra av ungdomsmedvirkning i Askøy. De sikrer at UKS ikke bare er en symbolsk enhet, men en kraftfull stemme som kan påvirke reell endring. Ved å gi hjelp til å gjøre ideene deres til virkelighet, styrker vi ungdommens evne til å starte og lede prosjekter som beriker vårt samfunn og bygger broer mellom generasjonene.

Det er også viktig at vi forbedrer kommunikasjonen om UKS og hva de gjør, slik at alle ungdommer i Askøy er informert om og inspirert til å delta. Vi må utnytte alle måter å nå ut på – skoler, sosiale medier, lokale medier – for å sikre at budskapet når ut til hver ungdom i vår kommune.

Takk for at dere vurderer denne viktige saken med oppmerksomheten den fortjener. La oss fortsette å være et eksempel på hvordan ungdom kan være med å bestemme, ikke bare i Vestland, men over hele Norge.

Dette ble vedtatt i kommunestyret:

1. Ny organisering av UKS vedtas som fremlagt 

2. Møtehonorar til hovedrepresentanter i Ungdommens kommunestyre Askøy for 2024 dekkes gjennom rammen til kultur, idrett og næring. 

3. Økt budsjettramme for UKS med kr. 36.000,- vurderes i økonomiplan for 2025. 

4. Oppdaterte vedtekter for UKS vedtas som fremlagt

Powered by Labrador CMS