Lokal politikk

«Dessverre valgte Høyresiden i sitt budsjett og avvise flere tiltak som kunne tatt Askøy i en mer demensvennlig retning», skriver Benjamin Jakobsen (ap) i dette innlegget.

Askøy må bli en mer demensvennlig kommune

Benjamin Jakobsen, Askøy Arbeiderparti

INNLEGG: Dagens innlegg i «Lokal Politikk» er skrevet av Benjamin Jakobsen.

 Vi blir stadig flere eldre på Askøy, det er først og fremst positivt, men det bringer også med seg noen utfordringer. En av disse utfordringene er at stadig flere lever med demens. Med denne utviklingen må Askøy gjøre mer. 

Dessverre valgte Høyresiden i sitt budsjett og avvise flere tiltak som kunne tatt Askøy i en mer demensvennlig retning. Dette viser at høyresiden ikke tar denne helseutfordringen på alvor.

Arbeiderpartiet foreslo i vårt budsjett å styrke hukommelsesteamet med 600.000 kroner årlig de neste fire årene. Dette ble nedstemt av Høyre og Frp.

Det lever om lag 100.000 mennesker med demens i Norge i dag. Folkehelseinstituttet estimerer at dette tallet vil doble seg frem mot 2050. Demens er en samlebetegnelse på flere hjernesykdommer, felles for dem er at de medfører kognitiv svikt og andre funksjonstap, som gjør at personen ikke klarer seg selv. 

Det å få en demensdiagnose er forferdelig, først og fremst for de som får diagnosen, men også for de pårørende, som ikke kan gjøre annet enn å se på at personen de er glad i svinner hen.

I 2009 etablerte Askøy kommune et hukommelsesteam, for å møte den voksende utfordringen med demens. Hukommelsesteamet drar på hjemmebesøk og bistår i oppfølgingen av demenssyke og deres pårørende. Dessverre har dette tilbudet blitt svekket med årene, og før jul kunne vi lese om Marianne Skintveit, som nå er den eneste som jobber i dette “teamet”, dessuten jobber hun bare deltid. 

Arbeiderpartiet foreslo i vårt budsjett å styrke hukommelsesteamet med 600.000 kroner årlig de neste fire årene. Dette ble nedstemt av Høyre og Frp.

Stadig flere mennesker rammes av demens. Denne utviklingen krever at vi handler.

Demenssykdom utvikler seg ulikt fra person til person, og mange lever med demens i mange år. Det er derfor viktig at vi tilrettelegger, slik at de som er rammet av demens kan leve så normale og aktive liv som mulig. 

Dessverre finnes det ikke gode nok tilbud for demente på Askøy i dag. Dette var bakgrunnen for at vi i Arbeiderpartiet fremmet et forslag der vi ba kommunedirektøren komme tilbake med forslag til tiltak for å gjøre Askøy til en mer demensvennlig kommune. Også dette forslaget ble nedstemt av Høyre og Frp.

Stadig flere mennesker rammes av demens. Denne utviklingen krever at vi handler. Dessverre har vi et politisk flertall med Høyre og FrP i spissen, som stemmer ned alle forslag som kan ta oss i retning av en mer demensvennlig kommune. 

Dette kan ikke fortsette. Vi i Arbeiderpartiet vil fortsette å fremme forslag som kan gjøre hverdagen litt lettere for dem som har en demenssykdom og deres pårørende.

 

Powered by Labrador CMS