MÅÅÅÅL!

En av Sveriges fremste spenningsforfattere setter søkelyset på kampfiksing.

Publisert
TIPS: Marianne Hansen er Askøy24s bokanmelder.

«X» av Pascal Engman - en Vanessa Frank-krim
Gyldendal 2023

Du har kanskje vært der, på harde plastseter med utsikt over ei grønn gressmatte, fulgt ben som løper, dribler, scorer. Laget ditt som får blodet til å bruse. 

Det er en slik dag i Qatar. Det svenske landslaget entrer banen. Sola brenner på himmelen, luften dirrer av spenning og hete, vi trekker pusten sammen med supporterne. Et kollektivt gisp går gjennom publikum når ballen stuper inn mot mål…

Med et billedlig språk får forfatteren oss til å se enkelte scener som om det skulle vært film.

Det hele starter noe tidligere hjemme i Stockholm. En fotballfrue er tatt av dage og etterforsker Vanessa Frank blir satt på saken. Vi blir også kjent med Herish, en ung lovende fotballspiller som blir satt under et stort press. I X må Frank og kollegene håndtere kampfiskere og slue bakmenn. Og ikke minst finne x-faktoren før det er for sent. Helten min, Nicolas Parades, får heldigvis ta del i jakten med kløkt, mot og høy puls. 

Med et billedlig språk får forfatteren oss til å se enkelte scener som om det skulle vært film. Alle leserne har sin egen filmrull i hodet, det er noe av det som er så fint med bøker.

Selv om jeg ikke kan en døyt om fotball, la det ingen demper på leseropplevelsen.

I X fikk jeg tilgang på et miljø og en verden som er ukjent for meg. Det var interessant, og selv om jeg ikke kan en døyt om fotball, la det ingen demper på leseropplevelsen.

Pascal Engman er journalist, en av hans styrker er at han setter fokus på samfunnsaktuelle utfordringer, og det gjør han med stort engasjement og innlevelse. 

«Noen ganger blir man ihuga fan av en forfatter.»

Engman er kjent for å gjøre grundig research, i X har han snakket med mennesker som er på “innsiden av spillet”. Dette kommer til uttrykk som små tekster foran bokens ulike deler. Et smart grep som gjør historien troverdig og jeg får følelsen av å komme tettere på. 

“Det verste som kan skje, er å få greie på at det har oppstått en situasjon der familien min er truet…”
(Jonas Eriksson, Sveriges mest meritterte dommer.)

Noen ganger blir man ihuga fan av en forfatter. Da er det gøy å lese serien i rekkefølge. Pascal Engman introduserte oss for Vanessa Frank og Nicolas Parades første gang i Ildlandet, som kom på norsk i 2020. Men om du lengter etter vår og dager på stadion, kan du fint begynne med X. 

Bøkene har blitt oversatt til mange språk, og på norsk har de kommet nesten som perler på en snor. Ny bok er på vei, Bestseller er ventet i februar. Blir du hekta, prøv også gjerne spenningsbøkene han skriver sammen med Johannes Selåker. 

Powered by Labrador CMS