STERKE KVINNER: Løvinnene i denne urbane jungelen jakter ikke i flokk, men de er like smidige, egenrådige, tøffe og treffsikre som savannens løvinner.

Løvinner i urban jungel

Jeg hadde høye forventninger da jeg bar «Løvinnen» med meg hjem fra det lokale biblioteket. Den ble et perfekt følge inn i helgen.

Publisert Sist oppdatert
Marianne Hansen er Askøy24s bokanmelder.

Amandeep forsvant i «Skjebnesteinen», en bok jeg ble bergtatt av. For et genialt plott tenkte jeg den gangen. Så fikk også Sven Petter Næss Rivertonprisen for den boken.

Det passet meg derfor utmerket at det kom en ny bok fra Næss som følger opp tråden derfra.

En mystisk eske

Midt på salongbordet står en stor flytteeske. Politietterforsker Harinder Singh, eller onkel Hari som han kalles i familien, er hjemme hos sin søster.

Singhs niese Amandeep Kaur rømte for fire år siden. Hun har kun sporadisk gitt lyd fra seg, så familien skal vite at hun er i live. Nå er det flere måneder siden sist. Da var hun i Mali. 

Esken, som er godt pakket inn med gaffatape og adressert Amandeep i svart tusj, er nylig levert til foreldrene.

Er det et livstegn eller et dødsbudskap? Onkel Hari vil finne niesen, koste hva det koste vil.

To uker senere blir kjendisadvokat John Arne Nilsen, bedre kjent som Røde-Johnny, og en mer anonym mann, antagelig et vitne, skutt og drept på åpen gate. Røde Johnny har nettopp vunnet en kontroversiell sak der to politimenn var involvert.

Harinder Singh blir satt til å lede etterforskningen. Drapet var profesjonelt utført, men ikke helt uten spor. Et spor som kan lede til noen som står Singh nær. 

Han blir selvsagt tatt av saken, men du setter ikke den mannen på sidelinjen.

Sven Petter Næss: Løvinnen (Aschehoug forlag, utgitt februar 2024)

Levende fortalt

Vi følger etterforskningen steg for steg gjennom perspektivet til de ulike involverte. Med et rikt persongalleri er det mye å følge med på i starten, men etter hvert som vi kommer litt under huden på dem, blir det enklere.

Historien er billedlig og levende fortalt med mye dialog. Sider og kapitler flyr avgårde i godt driv uten at det blir heseblesende. Du vil bare lese noen sider til og så litt til.

Spenningen ligger ikke bare i handlingen, men også i bokas mange sterke kvinner. Løvinnene i denne urbane jungelen jakter ikke i flokk, men de er like smidige, egenrådige, tøffe og treffsikre som savannens løvinner.

Kaur, som også betyr løvinne, er i en svært presset situasjon etter flere år på rømmen. Kan onkel Hari fortsatt hjelpe henne?

Powered by Labrador CMS