HELSE I HVER DRÅPE: Den største fordelen med FRIPA og mange andre alkoholfrie øl er at det er skikkelig sunt.

Hvit fredag

Alkoholfritt øl, der det brukes naturlige råvarer som i denne, er rett og slett det sunneste du kan finne i en bar.

Publisert Sist oppdatert

Er det en vanlig slitsom mandag, men likevel varmt og godt i solveggen? Da er det alkoholfrie alternativet FRIPA det perfekte ølet å nyte for å samle krefter til resten av uken.

Alkoholfritt øl til folket

Salg av alkoholfritt øl er i dag sterkt økende, både nasjonalt og globalt. Den siste tiden har det vært en tosifret prosentvis økning av salget årlig. Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen i Norge viste at det ble solgt hele 11,2 millioner liter alkoholfritt øl i 2022.  

For at et øl skal kunne defineres som alkoholfritt må det inneholde mindre enn 0,7 prosent alkohol. FRIPAen som jeg har i glasset i dag har en oppgitt alkoholprosent på 0,5. Dette skyldes at produktet er gjæret, men det er likevel et så lavt tall at det ikke vil kunne gi noen som helst ruspåvirkning. 

Til sammenligning kan for eksempel kefirmelk inneholde opptil 0,7 prosent alkohol. En nybakt bolle eller overmoden banan kan ha samme alkoholmengde som FRIPA på 0,5. Dette ølet kan du trygt drikke enten du er gravid, skal kjøre bil, gressklipper eller andre motoriserte kjøretøy i Norge.

Det sunneste du finner i en bar 

Tro det eller ei, men den største fordelen med FRIPA og mange andre alkoholfrie øl er at det er skikkelig sunt.

Inntak av alkoholfritt øl kan øke blodsirkulasjonen og forebygge hjerte- og karsykdommer.

FRIPA

 • Produsent: Klokk & Co
 • Land/lokasjon: Norge, Oslo
 • Klasse: India Pale Ale (IPA)
 • Alkoholprosent: Alkoholfri (0,5% vol.)
 • Pris pr. liter: 68 kroner.
 • Utseende/lukt: Klar og gyllen med hvitt skum, lukter sitrus, grapefrukt, lyst malt, barnåler og hint av blomst og eple.
 • Smak: Malt, korn, humle og barnål. Lett bitter.
 • Passer til: Matlaging (ha gjerne en slump i sausen), lyst kjøtt, pizza og burger, etter trening eller bare som tørsteslukker i solveggen.
 • Glass: Jeg tar denne i et IPA-glass for å få den gode følelsen av ekte øl. 

En studie i München viste at maratonløpere som drakk alkoholfritt øl i tre uker før og to uker etter et maratonløp hadde redusert risiko for sykdommer i perioden. 

Studien konkluderte med at antioksidanter og betennelsesdempende polyfenoler bidro til dette. 

Med sine 24 kalorier per 100 ml inneholder dette ølet færre kalorier enn ekstra lettmelk. I tillegg kan inntak av alkoholfritt øl øke blodsirkulasjonen og forebygge hjerte- og karsykdommer, ikke minst hjerteinfarkt.

I humle og korn, særlig i bygg, er det store mengder silisium, noe som er bra for å styrke benbygningen. 

Så hvis du planlegger en skikkelig treningsøkt eller skal delta i neste års Askøy på langs, ja da anbefaler jeg dette ølet for å gjenopprette væskebalansen, tilføre kroppen karbohydrater og styrke immunforsvaret.

Alkoholfritt øl, der det brukes naturlige råvarer som i denne, er rett og slett det sunneste du kan finne i en bar. 

Et delikat håndverksøl

I tillegg til å være skikkelig sunt, synes jeg også at dette ølet er ganske godt. Det er klart at jeg ikke åpner en alkoholfri variant med samme forventning som med et godt og sterkt belgisk øl eller en langtidslagret stout, men dette ølet er like godt som flere alkoholholdige pale ales og lignende som jeg har smakt. 

Ølet legger seg fint og delikat i glasset med en nydelig skumtopp, slik ekte øl gjør. Det lukter også klassisk IPA med ulike nyanser av tropisk sødme og barnål. 

Som forventet er dette en lett IPA, men malten og humlen er tydelig tilstede og gir en god og deilig balanse mellom sødme og bitterhet. Dette ølet er rett og slett perfekt til hverdagskos eller til en hvit helg.

Svenskehandel

En venn av meg som er svært økonomisk av seg var en gang med på tur til svenskegrensen. Som mange nordmenn i Sverige, så skulle vi på harryhandel med litt påfølgende festing. 

Rundt hvert eneste hjørne i Strømstad møtte vi andre nordmenn, bærende på poser med bacon, og selvsagt ølbrett fra Systembolaget. 

Vår økonomiske venn, som vanligvis pleier å sovne tidlig, sang og var i storslag hele kvelden.

Mens jeg reagerte på at så mange valgte å kjøpe et helt brett med samme type pils når det var så mye godt og forskjellig å velge mellom inne på Systembolaget, var hans kommentar denne: 

- De der er ikke særlig økonomiske av seg. På vanlige butikker har de langt billigere pils enn på Systembolaget. 

Så mens vi andre gikk på Systembolaget fant han seg en dagligvarebutikk og kjøpte sine godsaker der. 

Om kvelden koste vi oss i godt lag. Vår økonomiske venn, som vanligvis pleier å sovne tidlig, sang og var i storslag hele kvelden. Selv med lite søvn den natten var han tidlig oppe og stekte svenskebacon til hele gjengen neste morgen. 

- Det må ha vært noe spesielt med det svenske folkölet. Jeg ble i skikkelig godt humør av det og i dag føler jeg meg nesten like bra, sa han. 

Og da han studerte en av de tomme boksene som stod igjen der fra nattens fest oppdaget han nettopp det, at på butikk i Sverige selger de stort sett bare lettøl.

Tre utvalgte musikkspor som jeg synes passer som soundtrack til dette ølet:

 • Håkan Hellström - 13
 • Dungen - Ta det lugnt
 • bob hund - Festen är över

Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl

Powered by Labrador CMS