KOMMER: Den kjente

«Hagekjendis» kommer til Askøy på tirsdag:

- Hei, jeg heter Espen

«Jeg har holdt på med planter så og si hele livet. Da jeg var seks år gammel fikk jeg mitt første blomsterbed hjemme i mine foreldres hage, og siden da har jeg dyrket. Allerede den gangen tok jeg stiklinger og frø av planter for å fylle opp i bed og vinduskarm, så jeg burde skjønt hvor dette bar i vei…»

Publisert Sist oppdatert

Sånn begynner Espen Skarphagen introduksjonen av seg selv. Vi gleder oss stort til han kommer i Kipo for å holde foredrag tirsdag 9. april.

Det hele begynte i 2022. Den gangen satt jeg i styret og var med i komiteen som hadde ansvar for program. Jeg hadde ikke gjort det før, så det var deilig å ha med noen med bred erfaring. Det ble kastet ut mange ideer for programmet 2023, blant annet et forslag om å få med Espen fra Skarpihagen til å komme. Det hadde vært kult. 

Jeg kastet meg over telefonen og fikk snakke med en superhyggelig mann. «Kunne du tenke deg å komme til Askøy»? 

«Ja» svarte han. «Jeg reiser i en radius på fem kilometer hjemmefra» svarte han. 

Ok, han hadde altså trodd at jeg sa Asker.

Denne inngangen gjorde det slik at vi ble snakkende en god stund, og i samtalens løp kom det fram at han har en bror i Bergen han skulle besøke. Så kunne han komme til oss i samme slengen.

Håpet begynte å brenne, i alle fall for oss på Askøy. I 2023 gav Espen ut boken «Skarp i hagen» og hadde mye jobb og lansering med denne. 

«Vi prøver i 2024», avtalte vi. 

I oktober var Britt Torill, Linn og jeg fra Askøy Hagelag i Oslo på et arrangement fra Det norske hageselskap. Der holdt Espen foredrag, og vi tre så på hverandre. «Han SKAL vi ha til Askøy.»
Siden da har Linn jobbet med å få dette til å bli virkelighet.

 

LYKKE: Å stikke fingrene i jorda er toppen av lykke når planter skal pottes om for en ny sesong.

 

9. April i Kipo kultursal.
Løp og kjøp billetter på Hoopla her­­
For medlemmer er prisen 50 kroner, for ikke medlemmer 100 kroner.

Dette er en fin anledning for å melde seg inn i hagelaget. Halv pris på foredraget, samt alle medlemstilbudene da. 

DAM: Karpedammen tiltrekker seg dyr og insekter som gir et mye større mangfold i hagen.

Fakta: Espen Skarphagen

  • Driver hagebloggen Skarpihagen.no
  • Skal være dommer i Sommerhytta på TV2 som starter 8. april
  • Skarp i hagen Podcasten Grøntpodden
  • Foredrag og kursholder for hageplanlegging
  • Forfatter av boken Skarp i hagen

Espen skal holde foredrag om rom i hagen, og det vil være ekstra fokus på trær og busker.

På sine nettsider fortsetter Espen:

Planter og fisk er to interesser som har fulgt meg gjennom livet – i hagen min har jeg laget en karpedam som tar litt tid, men gir masse glede og grunnlag for økt mangfold.

Karpedammen tiltrekker seg dyr og insekter som gir et mye større mangfold i hagen.

Espen har fagbrev som blomsterdekoratør og har jobbet mange år i blomsterbutikk.

Etter omskolering til mediebransjen (på grunn av allergi) fikk han høsten 2018 jobb hos HowTo-Lab, hvor de hovedsakelig produserer video for SoMe, både redaksjonelt og kommersielt. 

Espen sier at engasjementet i videoer med tips, råd og inspirasjon til dyrking og grønt har vært utrolig kjekt. 

- Det er jo fantastisk å kunne se egenproduserte videoer gå viralt til flere hundretusenvis av seere på kort tid i sosiale medier, fortelle Espen.

NY SPALTE: Askøy Hagelag lanserer i dag ny spalte hos Askøy24. Det er leder i hagelaget, Bente Blindheim Liabø, som er forfatter av dette første innlegget.

EN GRØNN FREMTID

Vi lever i en tid hvor det fokuseres mer på det som vokser og lever rundt oss, og vi er alle avhengige av et godt mangfold for å kunne trives. Hver og en kan gi sitt lille bidrag lokalt til en bedre fremtid for dyreliv, insekter og ikke minst oss selv. Nærheten til naturen med planter rundt oss og fingrene i jorda gir en helt egen ro fra en stressende hverdag.

NB! Visste du at det faktisk finnes mikroorganismer i jorda som er med på å styrke immunforsvaret, og mikrober som kan ha en antidepressiv effekt? 

- Ikke rart at man blir lykkelig av planter og grønt, så heng gjerne med for en grønnere og gladere hverdag, avslutter Espen.

Så nå er det bare å kjøpe billett til foredraget på Askøy 9. april. 

PS! Skulle du trenge hjelp for å kjøpe billett, ta gjerne kontakt med en av oss i styret (se det norske hageselskap, og søk etter Askøy hagelag)

Powered by Labrador CMS