Klar for konsert på Dyvekes:

Lars Hammersland, Berit Håpoldøy og Helge Fredheim. I bakgrunnen følger Kong Christian 2. med fra sin posisjon på veggen.

Ferietur til Skottland ble til et musikalsk eventyr

En ferietur til Skottland endte i konsert og nye musikalske vennskap for Berit Håpoldøy. Nå kommer skottene til Bergen for å «gjøre gjengjeld».

Publisert Sist oppdatert
Det er ingenting å si på rammene rundt Dyvekes vinkjeller. Her er det bare til å riste av seg regndråpene og ta turen inn til folketoner og bergenshistorie.

Neste helg inviterer Berit Håpoldøy til norske og keltiske folketoner sammen med Bruce MacGregor og Stuart Mackintosh fra Inverness.

Jeg har alltid vært inspirert av irsk og skotsk musikk

Berit Håpoldøy

På hjemmebane

Det er lun og god stemning på Dyvekes Vinkjeller. Mens vestlandsvinteren forsurer de trange smauene bak Fisketorget, har Berit Håpoldøy tatt plass i en koselig salong med rustikke røde møbler omkranset av historiske malerier. 

Dette er askøyværingens hjemmebane, og sammen med stedets eier, Helge Fredheim, og pianist Lars Hammersland, tar hun imot Askøy 24 for å snakke om konserten de skal spille sammen med de to skotske folkemusikerne - og forhistorien til den.

Ekstrakonsert

I utgangspunktet skulle dette være en del av konsertserien «Formiddagstoner», et konsept som vi har holdt på med i et års tid, forteller Hammersland.

- Det ble raskt utsolgt, og på grunn av stor pågang, bestemte vi oss for å sette opp en ekstrakonsert samme dag. Dermed ble navnet på konsert nummer to enkelt og greit «kveldstoner», smiler askøynorrisen.

Musikerne kan betrygge A24s lesere om at det enda er noen billetter igjen til kveldskonserten.

Ferie “the Berit way”

DOLLY? Jukeboxen inneholder muligens Berits favorittartist Dolly Parton, men folketonene må Håpoldøy stå for selv 17. februar.

Man skulle gjerne tro at palmer, strand og Pina Colada står øverst på ferieønskelisten når man har adresse på forblåste Håpoldøy. Neida, ikke for Berit. I høst pakket hun gitaren og toraderen mens solkremen pent måtte ligge igjen. Destinasjonen var Inverness, Skottland. 

- Var det kjærligheten til guffent vær som drev deg? 

- Jeg har alltid vært inspirert av irsk og skotsk musikk, så det var bakgrunnen for ferievalget.

Det tok ikke lang tid før turen bar frukter. 

- Jeg så at det skulle være en livesession på en pub, så jeg møtte opp, og ble invitert til å spille. Det endte i nok en session dagen etterpå, som attpåtil ble streamet på nett-tv, forteller Håpoldøy.

Skottene har veldig god kultur for å synge på pubene. Vi ønsker å gjenskape denne stemningen

Lars Hammersland

Musikerne hun ble kjent med var altså felespilleren Bruce MacGregor og Stuart Macintosh på akkordion. Kjemien var såpass god at skottene og Berit ble enige om at de burde spille sammen i Norge også. 

Men da måtte det øves. Og dermed ble det nok en tur til kiltlandet for askøyværingen. Denne gangen pakket hun med seg Hammersland og Fredheim i tillegg til gitar og torader for noen gode dager med øving.

Musikalsk Haggis, Whisky og kake

- Så, hva kan man forvente seg hvis man tropper opp på Dyvkes for å høre på dette?

- Det blir deres folkemusikk, vår folkemusikk og litt country, forteller Berit. 

- Skottene har veldig god kultur for å synge på pubene. Vi ønsker å gjenskape denne stemningen her, følger Hammersland opp. 

- Det blir rett og slett musikalsk haggis, kommer det lurt fra Fredheim. 

I tillegg til å håndtere trekkspillet, driver Stuart Macintosh med whiskysmaking. Publikum vil nok få en liten innføring i dette i løpet av kvelden, lover trioen. 

For de som er ekstra glade i de gylne, men akk så lunefulle dråpene, holder han egen wiskeysmakingsaften kvelden før.

Tett på

Berit og gjengen trekker frem den intime stemningen i vinkjelleren som noe unikt. 

-Du kommer veldig tett på publikum. Du kan ikke gjemme deg vekk, sier de.

Du kommer veldig tett på publikum. Du kan ikke gjemme deg vekk

Berit Håpoldøy

Det er tydelig at publikum også setter pris på denne nærheten. I løpet av det året de har arrangert formiddagstoner, har folk donert kaker til pausepraten. Dette treffer rett i Berits ånd. 

-Musikk bringer folk sammen, og det føler vi at vi får til på Dyvekes.

Travle tider

Gjennom en lang musikertilværelse har Håpoldøy stiftet mange bekjentskaper. Vossagjengen Twang Gang, Kurt Nilsens produsent Erik Grønner og Helge Jordal er noen av navnene hun har samarbeidet med de siste årene. 

Hun har nylig sluppet boken Skumringstimen, som omhandler hennes møter med sårbare mennesker i musikkens tjeneste. 

-Jeg har fått lov å gjenfortelle folks historier om sanger som er viktige for dem. Musikk har stor effekt på mennesker, smiler hun.

Powered by Labrador CMS