FERSKENØL FRA HANSA: Det føles som om tungen skrumper inn til en tørr svamp. Det er kanskje da meningen at man skal ta seg en ny slurk, men ellers takk. Styr unna!» er Inge Abrahamsens dom.

Egnet til å skremme bort brunsneglene

Hansa har mye å være stolt av, men ikke dette ølet her.

Publisert Sist oppdatert

Siden jeg for første gang skal slakte et øl her i spalten, vil jeg starte med si at du som leser ikke må ta det personlig hvis du liker dette ølet.

Smaksopplevelser kan heldigvis være individuelle. Min mor kunne for eksempel sagt at dette ølet er søtt og skikkelig godt. Fortsatt ville hun vært en god mor, altså! 

Bergens stolthet, brygget i regnet

Når jeg for første gang også skriver om Hansa, så må jeg selvsagt få med noen ord om dette tradisjonsrike bryggeriet som de aller fleste kjenner til, enten man foretrekker brus eller øl. 

Med god grunn har Hansa nærmest vært en institusjon i Bergen og på hele Vestlandet siden det ble opprettet av Waldemar Stoud Platou i 1891. Bryggeriet er oppkalt etter hanseatene, som var et handelslag som jobbet for å beskytte interessene til utvalgte byer og stater.

Selv om dagens Hansa har gått gjennom en rekke fusjoner og gjort flere oppkjøp, som har gjort dem til dagens Hansa Borg Bryggerier AS, er ekte patrioter i Bergen fremdeles stolt av Norges nest største ølmerke – som Hansa er. 

Da eksplosjonen av alternative øl kom til Norge, med en rekke mikrobryggerier som fokuserte på overgjærede øl med et stort mangfold av rike smaker, valgte også Hansa å utvikle sitt sortiment innenfor sine rammer som industriølprodusent. 

Deres spesialserie med IPA, Porter og Bayer er etter min smak ganske gode butikkøl. 

Hansa sin tradisjonelle undergjærede pils er også et ganske godt øl i sin klasse, brygget i regnet med godt vann fra Bergen. Den er fremdeles relevant med de egenskapene som en velprodusert pilsner kan ha, ved å bare være et lettdrikkelig, passe krispy og tørsteslukkende øl. 

Pilsen til Hansa er heller ikke like anonym som noen utenlandske varianter – med mer fokus på merkevarebygging enn kvalitet – kan være, eksempelvis den amerikanske versjonen av Budweiser.

Dårlig øl

Monty Pythons John Cleese fortalte en gang en god vits om dårlig øl: «American beer is like making love in a canoe – it’s fucking close to water».

Hansa Fersken er ganske enkelt et dårlig øl.

Hansa Fersken

Produsent: Hansa Borg 

Land/lokasjon: Norge, Bergen

Klasse: Hveteøl (med kunstig aroma og surhetsregulerende middel)

Alkoholprosent: 4,7% vol.

Pris pr. liter: 78 kroner.

Utseende/lukt: Lys og disig med kraftig skumtopp, lukter tannlegekontor, Nille-butikk, billig sjampo, spillvann og limpistol.

Smak: Vannete svamp, kunstig snop, ferskente med sukett og galvanisert spiker. Metallisk ettersmak. 

Passer til: Anbefales ikke til noen anledninger. 

Glass: Personlig ville jeg ha drukket denne rett fra boksen for å kjenne minst mulig aromalukt.

Hvordan vitsen hadde vært hvis det var Hansa sitt ferskenøl John Cleese hadde fått smake blir jo bare spekulasjoner, men da kunne han tatt såpass hardt i at Askøy24 hadde fått Pressens faglige utvalg på nakken om jeg hadde sitert det. 

Hansa Fersken er ganske enkelt et dårlig øl.

I serien med fruktøl har Hansa tidligere brygget et øl med mangosmak som har solgt godt, selv om det heller ikke er et øl å juble for. Frukt i øl kan være spennende og interessant når det i sin helhet er brygget som et håndverk med ekte frukt, men ikke når det som gir ferskensmak i ølet er oppgitt på etiketten som aroma og surhetsregulerende middel. 

Ettersmak av spillvann

På det stolte bryggeriet Hansa ser jeg for meg noen mindre stolte kjemikere som snakker sammen på bakrommet. Jeg ser for meg at det kan utarte seg slik: 

«Husker du i fjor sommer da vi lagde et forferdelig mangoøl som solgte i bøtter og spann?» spør den ene.

«Ja, siden det ble en hit kom folk løpende i flokk. Vi klarte nesten ikke å produsere nok av det» svarer den andre.

Dette ølet kan trolig brukes til å skremme brunsneglene helt bort.

«Kanskje vi skulle lage et øl med kunstig smak av fersken og se hvordan det går? Jeg kjenner en ungdom som kan lage en trend på TikTok» sier en tredje. 

Så lagde de altså dette overgjærede ølet, som i den første slurken smaker kjedelig hveteøl av kunstig ferskensnop. Smaken faller så raskt, før det helt overraskende etter nøyaktig fem sekunder (jeg tok tiden) oppstår en ettersmak av sukett, galvanisert spiker og spillvann.

Det føles som om tungen skrumper inn til en tørr svamp. Det er kanskje da meningen at man skal ta seg en ny slurk, men ellers takk. Styr unna!

Alternative bruksområder 

Hvis du har vært uheldig og kjøpt en hel sekspakning av dette ølet, har jeg tre forslag til hvordan du kan få brukt det:

  • Hvis det skulle bli vannsparing på Askøy i sommer, så inneholder jo dette ølet tross alt 90 prosent godt vann fra Bergen. Det kan derfor lagres som nødrasjon til vannformål som ikke innebærer drikking.
  • Når man vil kvitte seg med brunsnegler er det et kjent triks å sette ut skåler med øl i hagen for å tiltrekke seg disse. Dette ølet kan trolig brukes til å skremme brunsneglene helt bort.
  • Gi det bort til en venn som liker slikt øl, men vær trygg på at dere har en god og sterk relasjon i bunn, slik at vennskapet også kan bevares i ettertid. 
  • Jeg kan forresten fortelle at en venn av meg, ja, han som nektet å drikke annet øl enn Hansa sin pils, prøvde seg på dette ølet allerede på nittitallet. Da han som en slags velkomstdrink, i et selskap vi var i, fikk servert et glass av den grusomme svakvinen Peach Canei, skyllet han den høflig ned med øl.

Tre utvalgte musikkspor som jeg synes passer som soundtrack til/uten dette ølet:

  • The Presidents of the United States of America - Peaches
  • Razika - Når alle sammen går, så går du etter
  • Pogo Pops - Jennifer Peach
  • Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl.

Powered by Labrador CMS