DET PERFEKTE GRILLØLET: 7 Fjell Kjuagutt er passe dristig uten å være særlig sterkt. Kan nytes i sludd, regn og sol.

Kjøss meg i ræven!

Dette er ølet fra Bergen som jeg vil nyte på en fin vårdag på Bryggen mens buekorpset kommer marsjerende forbi, når fotballsesongen akkurat er i gang og Brann Bataljonen skåler for at gullet så og si e’ heme.

Publisert Sist oppdatert

På etiketten til Kjuagutt kan vi lese følgende: «Ja, vent kjuagutter, dokker skal nok få på den bare ende». Kjuagutt, skøyergutt, røverfant, spilloppmaker. Vanlig nevning på unggutter fra Bergen. 

Kobberaktig farge

7 Fjell Kjuagutt Amber Ale er et øl med et markert humlepreg og en kraftig maltbase for balanse. Ølet er fruktig, med innslag av karamell og ristede nøtter. Ølet er upasteurisert og ufiltrert, og bør serveres ved 6-8 grader i egnet glass.

Ølstilen amber ale er en av mange varianter av hovedkategorien pale ales, som består av overgjærede øl av gjærtyper som trives best ved rundt 20 grader Celsius. Denne temperaturen velges dermed oftest når slike øl skal lages, i motsetning til undergjærede øl som pils, der temperaturen gjerne skal være på rundt 10 grader Celsius. 

Amber ales er litt mørkere enn mange andre pale ales. Det kommer av at det er et innslag av krystallmalt i den. I tillegg til en kobberaktig farge gir det ølet en noe fyldigere maltsmak, men uten at den blir like dominerende som i porter og stout. 

Kjuagutt har egenskaper som gjør det friskt, samtidig som det kan være et godt balansert matøl. For meg er dette derfor det perfekte grillølet, i sludd, regn og sol, passe dristig uten å være særlig sterkt. 

Fra hjemmebrygging til legendarisk bergensøl

Initiativet til å starte 7 Fjell kom fra alt-mulig-mannen Jens Eikeset. Han ringte til Gahr Smith-Gahrsen, en kjent legende i norsk hjemmebrygging. Han er blant annet kjent som NM-vinner i hjemmebrygging med sin Andhrímnir Barley Wine, brygget hos Nøgne Ø. Med seg som brygger fikk han også Torvald Storaas. 

På veien fra hjemmebrygging til å bli et profesjonelt bryggeri med høy teknisk kvalitet er jeg imponert over at 7 Fjell likevel har klart å holde fast ved å være et bryggeri som søker etter smaksmessige ytterpunkter og nyvinninger, slik som hjemmebryggere ofte gjør.

I sortimentet deres finner vi alt fra gode pilsnere, lettere pale ales og session-IPAer i butikkstyrke til komplekse poløl med uvanlige ingredienser – for eksempel pastry stouter med sjokolade, chili, kaffe, bringebær, skillingsbolle- og fyrstekakesmak og surøl med lakris.

Mange norske hjemmebryggere er kjent for sin åpenhet, så på boksene og flaskene har 7 Fjell en QR-kode som kan skannes for å få opp en skalert oppskrift på ølet, i tillegg til kontaktinformasjon til bryggerne hvis en skulle ha flere spørsmål.

Særegne navn med Frode Øverlis design

Mange av 7 Fjell sine øl, som Kjuagutt her er et eksempel på, spiller på det bergenske og er inspirert av lokale navn og karakterer: Fløien IPA, Ulriken Double IPA, Lidenskap & Lidelse - Gullet Ska Hem!, Kniklas, Småtøs, Republikken, Patriot, Sludd & Slaps, Opplett, Frisk Bris, Sur i Trynet, Ta Deg En Bolle!, Frekk & Freidig, Hysetryne Seafood Saison, Kjiket, Tjommi og Rævedilter er noen utvalgte og morsomme eksempler på ølnavn fra 7 Fjell. Søk de opp og sjekk de ut!

Frekk og freidig som jeg er, vil jeg her komme med noen forslag til ølnavn fra Askøy.

Ekstra gøy for oss askøyværinger er det at vår egen skaper av blant annet Pondus, Frode Øverli, står for levendegjøring av noen av disse figurene med sine design på flaskeetikettene og boksene. 

Hvordan det hadde vært hvis 7 Fjell hadde vært et lokalt askøybryggeri og Øverli da skulle bidratt med design på etikettene blir bare spekulasjoner, men frekk og freidig som jeg er, vil jeg her komme med noen forslag til ølnavn fra Askøy:

Kjuagutt Amber Ale

Produsent: 7 Fjell

Land/lokasjon: Norge, Bergen

Klasse: Amber Ale

Alkoholprosent: 4,7% vol. 

Pris pr. liter: 135 kroner (gitt vekk!)

Utseende/lukt: Rødlig kobberaktig farge, lukter frisk humle og malt, som friskt bergensregn når det har vært tørt i noen dager. 

Smak: Fruktig humle og malt, karamell og ristede nøtter.

Passer til: Pizza, burger, grillmat. God allround matøl eller bare til fantestreker.

Glass: Et som e’ godt å holde i og drikke av. 

Bryggeriet: 7 Fjell ble etablert i 2013. De tre første batchene ble brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, men fra 2014 har de brygget i eget lokale på Bønes. 

  • Nord for feristen Milk Stout
  • Bergheim vodkalagret Barley Wine
  • YXen Burger- og rånebayer
  • Trompeten Røykt kaffeøl (brygget i frityrfett)
  • Kleppestøplanen Lager, Ingrids Jukseøl (et skikkelig godt hveteøl med hint av persille)
  • Follese alkoholfritt klosterøl
  • Bossjakto Ferskenøl
  • Horsøy Surøl
  • Revura Brown Ale
  • Kleppevatnet Amber Ale
  • Waardal Kjemiske Red Ale
  • Kipekjerringa Strong Ale
  • Køen fra Sotra Bitter
  • Piratsjåføren Vørterøl
  • Juleølet Glatt som f på Aasebøflaten
  • Helt på bærtur Lambic (et fruktøl med villgjær og jordbær fra Ask)
  • Askøy på langs Session IPA
  • Askøy på tvers IPA
  • Askøy på kryss og tvers Imperial Trippel IPA
  • Hetlevikeren Ryggeporter
  • Hetlevikeren Imperial Double Ryggeporter med henger
  • Rådhuset Baluba Pastry Stout (et øl med mange ingredienser og 17 til 18 prosent alkohol).

Har du flere forslag til lokale ølnavn på Askøy? Del de gjerne i kommentarfeltet på Facebook, men husk å være grei tjommi. Kjøss meg i ræven, og skål!

Tre utvalgte musikkspor som jeg synes passer som soundtrack til dette ølet:

  • Popium - Så lenge hjertet står i Brann
  • Fjorden Baby! - Himmelen
  • Hjerteslag - Lasaronens vår

Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl

Powered by Labrador CMS